Klima Olmadan Binaları Serin Tutmayı Sağlayacak 4 Bilimsel Yol

46
18
12
5
4
Her yaz olduğu gibi bu yaz da sıcaklardan bunalmaya devam ediyoruz, klimalı ortamlardan çıkmıyoruz. Ancak evinizi klimasız serin tutabileceğiniz bu yöntemler sayesinde bir nebze olsun rahatlayabilirsiniz.

Kavurucu yaz sıcaklarında, gelişen teknoloji ve kaynak artışı sayesinde artık klimalara bağlı durumdayız. Her yaz dünyanın her yerinde klima satışlarında patlama yaşanıyor. Ancak araştırmalara göre 2050’ye kadar dünya genelindeki hanelerin üçte ikisinde klima bulunacağı ve evleri soğutmak için harcanan enerjinin ise 3 katına çıkacağı söyleniyor. Maalesef ki enerji, yenilenebilir kaynaklardan gelmediği sürece tüm bu enerji harcamaları; küresel ısınmaya, sera gazlarınının emisyonunun artışına ve her geçen yazın daha sıcak yaşanmasına yol açıyor.

Bu kısır döngü bu şekilde devam ediyor, ancak binaların tasarımda bulundurularak klimaya ihtiyaç duymadan evlerinizin serin kalmasına yardımcı olacak bazı yöntemler mevcut:

Gölgeleme ve Panjur Kullanımı

Pencereleri açmak serinlemek için yaptığımız bir numaralı yoldur fakat dışarıdaki sıcak hava olduğu gibi evimizin içerisine girmektedir. Bu yüzden ısıyı dışarıda tutmanın en iyi yolu, iyi yalıtım ve iyi yerleştirilmiş pencerelere ek olarak geleneksel panjur sistemleridir.

İtalya ve Fransa’da, eski evlerde sıkça kullanılan panjurlar ve güneş perdeleri ısıyı dışarıda tutmak için bir numaralı yöntem olarak görülüyor.

Panjurlu Ev

Boyama ve Kaplama

Çatıların ve dış cephenin  güneş ışınlarını yansıtacak şekilde tasarlanan özel pigmentlerle boyanması sıcaktan korunmak için çok iyi bir yöntem olabilir. Bu yöntemle, güneş ışınlarının sadece gözle görünen kısmından değil, aynı zamanda kızılötesi spektrumunda da korunursunuz. Bu boyalar, yaygın kullanılan boyaya kıyasla yüzey sıcaklıklarını 10 ° C'den daha fazla azaltabilir.

Ayrıca ışığın yoğunluğuna bağlı olarak şeffaflığı değiştiren fotokromik cam kaplamalar (güneş gözlükleri gibi) ve sıcakken koyulaşan termokromik camlar da ısıyı evinizin dışında tutmak için yardımcı olabilir. Bunlara ek olarak soğukken ışığı ve sıcaklığı emen ve sıcakken yansıtan termokromik boyalar bile geliştirilmektedir.

Fotokromik Kaplama

Yapı Malzemelerinin Seçimi

Taş, tuğla veya betondan yapılmış ya da toprağa gömülü binalar, bu malzemelerin yüksek "termal kütlesi" sayesinde daha serin hissettirebiliyorlar. Yani, ısıyı yavaşça emip bırakabiliyorlar, böylece zamanla sıcaklıkları yumuşatabiliyorlar, gündüzleri daha serin ve gece saatlerini daha sıcak hissettirmeye olanak sağlıyorlar.

Günümüzde modern binalar maalesef çok az bir termal kütleye sahiptir ve yüksek termal kütleli malzemeler alçıpan ya da diğer malzemelerle kaplıdır. Bu seçenek için evinizin inşaatında bulunmanız ve malzeme seçiminde rol almanız gerekiyor.

Taş Bina (Paris)

İnşaatlarda Hibrit Sistemlerin Kullanılması

Betonun yüksek bir termal kütlesi olmasına rağmen, üretmek için oldukça enerji harcar: dünyadaki karbondioksit emisyonlarının da %8 ila %10'una çimento yol açmaktadır.

Betonla birlikte keresteden oluşan hibrit sistemler gibi alternatifler inşaatta giderek daha fazla kullanılmaya başlandı. Bu hibrit sistemler, istenen termal kütleyi sağlarken aynı zamanda çevresel etkilerin azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Evinize yaptırabileceğiniz hibrit mantolama sistemleri evinizin kışın sıcak, yazın ise serin kalmasına yardımcı olabilir.

Hibrit Bina

Tüm bu seçenekler düşünüldüğünde biraz pahalı gözükebilir, ancak uzun yıllar boyu kullanım ömrü sunan bu yöntemler, yapacağınız enerji tasarrufu ile sizi yıllar içinde kâra bile geçirebilir. Üstelik bu sayede çevreye de daha az zarar vermiş oluruz.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/there-s-other-ways-to-keep-buildings-cool-without-energy-intensive-air-conditioning
46
18
12
5
4
Emoji İle Tepki Ver
46
18
12
5
4