Koalaların Nesli ‘Fonksiyonel Olarak’ Tükendi

104
21
4
0
0
Koala sayısında yaşanan büyük azalmalar sebebiyle bu sevimli canlı türü fonksiyonel olarak tükenme durumuna geldi.

İklim değişiyor ve bu değişimden insanlar kadar diğer canlı türleri de zarar görüyor. Bu değişimden etkilenen türler arasında, Avustralya kıtasının sevimli yaratıkları Koalalar da yer alıyor.

Avustralya Koala Derneği’nden yapılan açıklamaya göre bahşi doğada türün yalnızca 80 bin bireyi kaldı. Kağıt üzerinde bu rakam çok gibi gözükse de gerçekte türün yeni nesiller üretmekte sıkıntı yaşayacağı anlamına geliyor.

Fonksiyonel olarak tükenmiş tür tanımı, bir canlı türünün popülasyonunun çok azaldığı durumları tanımlamak için kullanılıyor. Bu türler çevrelerini etkileyemeyecek kadar azalıyor, çiftleşecek yetişkin birey bulamıyor veya o kadar az partner bulabiliyor ki bütün tür genetik hastalıkların kurbanı oluyor.

Derneğe göre, koalaların doğal yaşam bölgesi olarak belirlenmiş 128 federal bölgeden 41’inde artık koala yaşamıyor. Koalaların bölge değiştirme ve çevrelerini düzenleme özellikleri olduğu biliniyor. Bu nedenle de türün takibini yapmak çok kolay değil ancak araştırmacılar, koala nüfusunun ciddi şekilde azaldığını söylüyor.

2016 yılında yapılan bir araştırma, 330 bin koala kaldığını belirtiyordu ancak bu rakamın 144 bin ila 600 bin arasında değişmesi de mümkün olarak gösteriliyordu.

Koalaların ölüm sebeplerinin başında, küresel ısınma kaynaklı olarak yaşam alanlarının kaybolması ve sıcaklık dalgalarındaki değişimler gösteriliyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre binlerce koala, ülkeyi saran yoğun sıcak hava dalgası nedeniyle susuzluktan hayatını kaybetti.

Koalalar, 2012 yılında risk altındaki türler arasına girmişti.

Avustralya’nın sevimli yerlileriyle ilk tanışmamız ise İngiltere’nin kıtayı kolonileştirmesi ile olmuştu. 1890 ila 1927 arasında tam 8 milyon koala, kürkleri için öldürüldükten sonra Londra’ya gönderilmişti.

Koalalar, Avustralya kıtası için büyük önem arz ediyor. Bu türe ait fosiller bundan 30 milyon yıl öncesine kadar gidiyor. Ağaçların yüksek yapraklarını yiyerek sağlıklı kalmalarını sağlayan bu canlı türünün atıkları da orman tabanları için gübre görevi görüyor.

Kaynak : https://www.unilad.co.uk/animals/koalas-are-now-functionally-extinct/
104
21
4
0
0
Emoji İle Tepki Ver
104
21
4
0
0