Küresel Isınma, Birçok Adanın Yok Olmasına Sebep Oldu!

0
0
0
0
0
Küresel Isınma, Birçok Adanın Yok Olmasına Sebep Oldu!
Küresel ısınma sonucu deniz seviyesinin normalden çok daha fazla yükselmesi kıyı erozyonu, Rusya’nın Arktik Okyanusu’nda bulunan bazı adalarının yok olmasına sebep oldu.

Küresel ısınma’ söylemini çok fazla duyuyoruz fakat birçoğumuz, bunun somut etkilerinin ne olduğunu pek bilmeyiz. Sanırım Rusya’nın yaşadıkları, bu anlamda açıklayıcı bir örnek olacak. 

Küresel ısınmanın en ciddi tehdit unsuru olduğu ülkelerden bir tanesi olan Rusya’nın Arktik Okyanusu’ndaki bazı adaları, kutup bölgesinde bulunan buz kütlelerinin erimesi sonucu sulara gömüldü. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Arktik Denizi Karbon Araştırmaları Uluslararası Laboratuvarı’nın Başkanı İgor Semitov, "İklim değişikliği ortalama küresel sıcaklığın artmasına neden oluyor. Yani iklimsel eğride sıcak ve soğuk periyotlar yer alıyor. Sözgelimi hava sıcaklığı 10 bin yıl önce şimdikiyle neredeyse aynıydı. Ancak modern jeoloji tarihinde bu eğri bozuldu. Şimdilerde dünyada bir soğuma döneminin olması gerekiyordu, ancak bunun yerine hava sıcaklığı artıyor, azalmıyor" dedi.

Küresel ısınmanın, Arktik denizlerinin yanı sıra Laptev ve Doğu Sibirya Denizi’nin kıyı erozyonuna uğramasına sebep olduğunu söyleyen Semitov, “Yapılardaki kıyı erozyonu yaz aylarında 20-30 metreye ulaşıyor, bunun sonucunda da adalar tamamen kayboluyor. Sözgelimi dedelerimiz zamanında Semyonovskiy ve Vasilevskiy adaları vardı, bunlar şimdi tümseklere döndü. Son bir veya iki milenyumda kara yapısının yaklaşık yüzde 40 kilometrelik bir bölümü kıyı erozyonu nedeniyle yutuldu” dedi.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0