İklim Değişikliği, Kuzey Kutbu'nun Son Buz Bölgesini de Yok Ediyor: Canlı Türleri Risk Altında

60
3
3
1
0
Yürütülen yeni bir araştırma, Kuzey Kutbu'nun en kalın buz örtüsüne sahip bölgesi olan ve 'son buz bölgesi' olarak anılan Arktik bölgesindeki buzların da iklim değişikliği karşısında giderek yok olmaya başladığını ortaya koydu. Bu durum, buzullarda yaşayan kutup hayvanlarının geleceği için büyük risk teşkil ediyor.

İklim değişikliği, dünyanın farklı bölgelerinde farklı etkilerle her geçen gün kendini daha fazla hissettiriyor. Ülkemizde yaşanan iklim değişimi buna iyi bir örnek olabilecekken, bu durumdan en yoğun etkilenen yerlerin başında ise kutup bölgeleri ve doğal olarak buzullar geliyor. 

Hem Kuzey Kutbu'nda hem de Güney Kutbu'nda iklim değişikliği sebebiyle yaşanan değişimler sürekli olarak inceleniyor ve kutup bölgelerinin gelecekteki durumlarına dair senaryolar değerlendiriliyor. Yapılan yeni bir araştırma ise Kuzey Kutbu'nun en eski ve en kalın buz tabakası olarak gösterilen, Arktik bölgesinde bulunan 'son buz bölgesi'nin de risk altında olduğunu ortaya koydu.

Bölgenin gelecekte kutup bölgesindeki hayvanlar için 'sığınak' olabileceği düşünülüyordu:

Son buz bölgesi eriyor

Grönland'ın kuzeyinde bulunan bu bölge, oldukça kalın bir buz tabakasına sahip ve bilim insanları, bu bölgenin gelecekte buzullardaki erime iyiden iyiye arttığında hayvanların sığınacağı özel bir bölge olabileceğini düşünüyordu. Bölgedeki buz seviyesinin kalınlığı, yaz aylarında bile bu buzun erimeyeceğine işaret ediyordu, bölgeye 'son buz bölgesi' adının verilmesinin sebebi de buydu.

Ancak 2020 yılının yaz aylarında, son buz bölgesinin doğusunda yer alan Wandel Denizi, üzerindeki buz tabakasının %50'sini kaybetti. Bu, uzun yıllardır gözlemlenen en büyük düşüştü. Yürütülen çalışmalarsa şimdiye kadar geliştirilen iklim modellerinin aksine, güncel bilgiler dahilinde son buzul bölgesinin büyük bir erime riski ile karşı karşıya kaldığını gösterdi.

kutup ayıları

Bu durum da yaşamını devam ettirmek için buza bağımlı olan türler için büyük bir sorun teşkil ediyor. Kutup bölgelerinde yaşayan hayvanlar, uzun yıllardır yaşanan değişim sebebiyle pek çok risk ile karşılaşıyor. Buzulların tamamen eridiği senaryolarda bu hayvanların yaşamlarını devam ettirme şansları bulunmuyor.

Kaynak : https://www.space.com/arctic-last-ice-area-melting
60
3
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
60
3
3
1
0