Sanal Gerçekliğin Gazetecilikle Harmanlandığı Yeni Konsept: Mekansal Gazetecilik

6
3
2
1
0
Sosyal medyanın yaygınlaşması sonrası eski popülerliğini kaybeden geleneksel medya şirketleri, tekrar eski günlerine geri dönmek için yeni tekniklere başvuruyor. Yaşanan bir olaya, Ay yürüyüşüne ya da ormanlık bir bölgeye dair haberleri okuyan okurlarını haberin içine çekmek isteyen şirketler, adeta yeni nesil gazeteciliğin temellerini atıyor. Bu çalışmalardan biri olan mekansal gazeteciliğe ve uygulamalarına gelin yakından bakalım.

Günümüzde gazetelerden çok internet siteleriyle okurlara ulaşan geleneksel medya şirketleri, okurların ilgisini çekmek için farklı yollara başvuruyor ancak bugüne kadar uygulanan tekniklerin beklenen etkiyi verdiğini söyleyemeyiz. Yeni nesil gazeteciliğin ilk adımlarını atan bazı şirketler de okurlarına haberi yaşatmak için yeni yollar aramaya devam ediyor. 

Yeni yöntem arayışlarının sonucu olarak ortaya çıkan mekansal gazetecilik kavramı, son teknolojiyi geleneksel medyanın kullanımına sunuyor. Yapay zekâ ve sanal gerçekliğin yanı sıra 3 boyutlu görseller ve videoları kullanarak okurları kimi zaman olay yerine, kimi zaman uzayın derinliklerine ve kimi zaman da bir ormana taşıyacak mekansal gazetecilik, gelecekte bu endüstriye yeni bir şekil verebilir.

Mekansal gazetecilik, sınırları ortadan kaldırıyor:

51. bölge baskını

51. Bölge yakınlarında çekilen yukarıdaki fotoğrafın konuyla ilgisini merak edebilirsiniz ancak bu görseli somut bir örnek verebilmek için kullanıyoruz. Fotoğraflar, bir olayı anlatmak için destek sağlayabilir fakat videolar, fotoğraflara göre hikâyeyi daha detaylı anlatma fırsatı sunar. Geçtiğimiz günlerde bir Facebook etkinliği sonrası 51. Bölge'yi basmaya çalışan bir grup insan görmüştük. Yukarıda fotoğraf da o dönem çekilmiş ancak orada ne yaşandığı, etrafta kimlerin olduğu hakkında pek bir fikir vermiyor.

Mekansal gazetecilik ise teknik sınırları ortadan kaldırıyor ve okurları adeta olayın yaşandığı yere ışınlıyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kullanılabilir hâle gelen hologramlar, sanal gerçeklik videoları ve 3 boyutlu görseller, mekansal gazeteciliğin elini güçlendiren unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.

Mekansal gazeteciliğin yaygınlaşması durumunda sanal gerçeklik videoları kullanılarak bir savaş bölgesine gidebilir, bir harita üzerinde ülke ülke gezebilir ya da uzayın derinliklerinde keşfedilen bir gezegeni detaylarıyla inceleyebilirsiniz.

'İnsan hafızası, mekanlara oldukça duyarlı'

Einstein ile Ay Yürüyüşü

Joshua Foer'un Einstein ile Ay Yürüyüşü isimli kitabında yer alan ifadelere göre bir olayı, bir kişiyi ya da bir bilgiyi hafızaya kaydetmek için mekan bilgisi büyük önem taşıyor. Örnek üzerinden gitmek gerekirse kalabalık bir grubun yer aldığı bir akşam yemeğine gittiğinizi düşünün. Muhtemelen akşam sonunda orada tanıştığınız birçok kişinin adını hatırlamayacaksınız ancak 1 hafta sonra bile gittiğiniz mekanın özelliklerini kabaca sıralayabilir hatta çizebilirsiniz. Hafızanın bu özelliğine odaklanan mekansal gazetecilik, bu anlamda önemli bir noktaya değinmiş gibi görünüyor.

Elbette bahsi geçen içerikleri üretmek, ciddi anlamda efor ve zaman gerektiriyor. Bu dezavantajı aşmak için çalışmalar yapan medya kuruluşları, çözümü haberlerin bir kısmını mekansal gazetecilik yöntemiyle hazırlamakta buluyor. The New York Times'ın sanal gerçeklikle hazırladığı Mars görevi haberi bunlara birer örnek olarak verilebilir. 

Google, Apple, Facebook gibi teknoloji devi şirketlerin sanal ve artırılmış gerçeklik alanında yaptığı yatırımlar ve çıkardığı uygulamalar, mekansal gazeteciliğin yayılması için kilit rolde bulunuyor. Günümüzde sanal ve artırılmış gerçeklik kullanılıyor olsa da bunu geleneksel medya içinde yaygınlaştırmak ilginç bir süreç olacak gibi görünüyor. Bu geçişin kaç yıllık bir zaman alacağını ise hep birlikte göreceğiz.

Kaynak : https://venturebeat.com/2019/11/10/ar-and-vr-will-make-spatial-journalism-the-future-of-reporting/
6
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
6
3
2
1
0