Milyonlarca Android Cihaz Tehlikede Olabilir!

0
0
0
0
0
ABD merkezli Checkpoint isimli güvenlik şirketi, Qualcomm Snapdragon işlemcisini kullanan Android cihazlarda ciddi bir güvenlik açığı olduğunu öne sürmesinden sonra hatanın giderilemeyeceği ile ilgili dedikodular gündeme geldi.

Üzerinde yapılan geliştirmelerle artık diğer işletim sistemleri kadar akıcı, hızlı ve kararlı bir işletim sistemi haline gelse de Android işletim sistemi hala iOS gibi platformlara göre açık kaynak kodlu olması nedeniyle daha fazla güvenlik tehdidi oluşturuyor.

Android işletim sistemlerindeki güvenlik açıklarıyla ilgili yeni bir detay, Amerika Birleşik Devletleri merkezli güvenlik şirketi Checkpoint tarafından açıklandı. Checkpoint, yaptığı açıklamada Qualcomm Snapdragon çipsetiyle çalışan cihazlardaki çipset yazılımı dolayısıyla güvenlik açığı bulunduğunu, kötü niyetli hackerların bu açıktan faydalanarak kullanıcıların bilgilerine erişilebileceğini belirtti.

Aslında geçtiğimiz günlerde duyurulan bu güvenlik açığının işlemcilerle alakalı olması ve genel Android yazılımlarından bağımsız olduğunun söylenmesi daha büyük bir endişeye neden oldu.

Daha önce yayınladığımız haberimizde de yer verdiğimiz üzere şirket bu açıklamasında hali hazırda piyasada olan Snapdragon çipsetinden gücünü alan 900 milyonu aşkın Android cihazda bu açığın olduğunu iddia ediyor. Ancak bu güvenlik açığı sanıldığı kadar küçük boyutlu değil.

Yapılan detaylı araştırmalar sonucunda bu hatanın Android işletim sisteminden bağımsız olarak Qualcomm Snapdragon yonga setinin cihazla iletişimini sağlayan yazılım kaynaklı olduğu belirtiliyor. Yani söylenene göre şirketlerin vereceği güncelleme, bu derde deva olamayacak; hem Qualcomm hem de üreticiler yazılım tarafında ciddi çalışmalar yürütmek zorunda kalacak.

Böyle bir açık olmayabilir

Checkpoint isimli şirket böyle bir görüş öne sürmüş olsa da yıllardır Qualcomm Snapdragon ile çalışan cihazlarda böyle bir açığın kullanılarak Android kullanıcılarının bilgilerine erişildiği görülmedi. Ayrıca bugüne kadar bu açığa ne Qualcomm, ne Google ne de diğer üreticilerin rastlamamış olması bu güvenlik açığının doğru olmadığı ihtimalini ciddi anlamda kuvvetlendiriyor. Tabii yine de kesin konuşmak doğru olmaz.

Nasıl bir önlem alınmalı?

Checkpoint’in iddia ettiği bu bilgi doğruysa da çipset yazılımıyla alakalı bir durumda tüketicinin alabileceği pek bir önlem yok. Sadece güvendiğiniz uygulamaları indirip, güvenilir olmayan kaynaklardaki uygulamaları hiçbir şekilde indirmemeniz cihazınızın korunmasına yardımcı olacaktır.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0