NASA, Bir Türk Mimarın Fotoğrafını 'Günün Fotoğrafı' Olarak Paylaştı

67
3
1
1
1
NASA'nın günlük olarak paylaştığı günün astronomik fotoğrafı etkinliğine Türk mimar Betül Türksoy'un fotoğrafı seçildi. 23 Mayıs tarihinde günün fotoğrafı olarak seçilen karede Ay, Jüpiter ve Jüpiter'in uydularını görmek mümkün.

Türk astronomi fotoğrafçısı Betül Türksoy tarafından çekilen bir fotoğraf, NASA tarafından günün fotoğrafı olarak seçildi. Tek bir karede hem Ay hem de Jüpiter'le birlikte uydularının görüntülendiği bu fotoğraf, NASA'nın 'Günün Astronomi Fotoğrafı' olarak arşivlendi. İşte Betül Türksoy tarafından çekilmiş o fotoğraf;

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Betül Türksoy, bu fotoğrafı 20 Mayıs'ı 21 Mayıs'a bağlayan gece saat 02.59'da çektiğini belirterek, NASA'nın 23 Mayıs'ta bu fotoğrafı günün astronomik fotoğrafı olarak seçtiğini öğrendiğini söyledi. Fotoğrafı çektiği andaki yaşadıklarını anlatan Türksoy, Ay ve Jüpiter'in yakınlığını fark ettiğini, bu anı görüntülemek için makinesini hazırladığını belirtti. Ay'ın önünden geçen ince bulut tabakasını beklediğini belirten Türksoy, pozlama değerini artırarak bu fotoğrafı çekmeyi başardığını ifade etti. NASA'nın bu etkinliğini yıllardır takip ettiğini söyleyen Türksoy, bu arşivde kendi fotoğrafı bulunduğu için çok mutlu olduğunu ifade etti.

Henüz bir lise öğrencisiyken uzay bilimlerine merakının başladığını belirten Türksoy, 90'lı yıllarda meteor yağmurlarını izlemeyi çok sevdiğini ve 1997 yılında da Hale-Bopp kuyruklu yıldızını izlediğini söyledi. Şu an mimar olan ancak bunun yanında farklı alanlarda da kendini geliştiren ve pek çok hobi sahibi olan Türksoy, bu fotoğraf makinesini ona eşinin aldığını ve makinesiyle binlerce fotoğraf çektiğini söyledi. İlgi alanının özellikle Ay olduğunu belirten Türksoy, çekim yapmadan önce tarihi planladığını ve hayatını da buna göre düzenlediğini söyledi.

Türksoy'un çekmiş olduğu bu fotoğrafa gelecek olursak; fotoğrafın sol tarafında bulunan Ay'dan ziyade sağ tarafı daha büyük bir önem taşıyor. Sağ tarafta bulunan parlak noktanın Jüpiter ve etrafında bulunan küçük noktacıkların da Jüpiter'in uydularından Ganymede, Callisto ve Europa uyduları görülebiliyor. NASA'nın bu fotoğrafla ilgili yapmış olduğu açıklamalarda Ay'ın büyük göründüğüne vurgu yapılarak aslında fotoğrafın sağ tarafında bulunan Jüpiter ve uydularının Ay'dan çok daha büyük olduğu, sadece Europa'nın Ay'dan birazcık küçük olduğu belirtildi.

Betül Türksoy'un çektiği fotoğrafa NASA arşivi aracılığıyla ulaşmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. 

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-nasadan-gunun-fotografi-bir-turkun-4944782/
67
3
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
67
3
1
1
1