NASA, İsrail Uydusunun Ay’a Çakıldığı Bölgenin Görüntülerini Paylaştı

54
8
5
5
3
İsrail’in Ay’a gönderdiği mini uydusu Beresheet adlı aracı Ay’a çakılmıştı. NASA, kaza bölgesinin görüntülerini paylaştı.

Ay’a seyahat etmek çok uzun süre boyunca bilim kurgu eserlerinde ve yer aldıktan sonra Soğuk Savaş döneminde süper güç olan ülkelerin ana hedefi haline gelmişti. Uzay yarışında Sovyetler Birliği hızlı başlasa da Ay’a inişi ilk gerçekleştiren ABD olmuştu.

O günden bu yana Ay’a iniş yapabilen çok fazla araç olmadı. ABD, Rusya ve Çin, bugüne kadar Ay yüzeyine iniş yapabilen ülkeler oldu. İsrail de bu ülkelere katılmak amacıyla küçük bir uydu olan Beresheet adlı aracını gönderdi. Araç uyduya iniş yapmayı başaramadı ve çakıldı.

NASA’nın Ay’ın etrafında yörüngede gözlem yapan LRO adlı aracı, 22 Nisan’da çarpışma bölgesinin görüntülerini çekti. Çarpışma noktasının 90 kilometre üstünden geçen araç, kaza bölgesini de kameraya aldı.

Görüntülerde Beresheet aracın Ay yüzeyinde 10 metre uzunluğunda bir iz bırakıp sonra da yok olduğu gözüküyor. LRO aracı, İsrail uydusunun çarpışma esnasında bir krater oluşturup oluşturmadığını ise belirleyemedi.

Beresheet adlı araç, çoğunlukla özel sektör tarafından üretilen ve Ay’a ulaşan ilk araç olması amacıyla üretilmişti. Uyduyu fırlatmak için SpaceX’in Falcon 9 roketi kullanılmıştı. Komuta merkezinde yaşanan bir sorundan dolayı hatalı komut giden araç, yaşanan zincirleme reaksiyon nedeniyle ana motorunu erkenden kapatmış ve bu yüzden de Ay yüzeyine çakılmıştı.

Kaynak : https://sputniknews.com/science/201905161075043536-nasa-beresheet-moon-lander-crash-site/
54
8
5
5
3
Emoji İle Tepki Ver
54
8
5
5
3