Nesneleri Hareket Etmedikçe Göremeyen, Dünyanın En Garip Hastalıklarından Birine Sahip Olan Kadın

48
15
3
0
0
Milena Canning, belki de dünya tarihinde görülmemiş hastalıklardan birinden muzdarip durumda. Bilim insanları ve doktorlar, şu an bu soruna çözüm üretmek için gelmiş geçmiş en detaylı beyin haritasını çıkarıyorlar.

Dünyada nadir görülen birçok hastalık mevcut. Ancak bu hastalıkların semptomları, bulguları veya sebep olduğu sorunlar birbiriyle benzerlikler gösterebiliyorlar. İskoçya'da yaşayan Milena Canning ise nöroloji tarihinde bir ilk oldu.

48 yaşındaki Canning, bazı oyunlarda karşılaştığımız ve nefesimizi tutup hareket etmeden saklandığımız düşmanlar gibi herhangi bir hareket algılamadıkça hiçbir şey göremiyor. 30 yaşına kadar bu hastalıkla ilgili hiçbir belirti göstermeyen ve sağlıklı bir yaşam süren Canning, 18 yıl önce geçirdiği solunum enfeksiyonu sonrası komaya girdi. 8 ay boyunca komada kalan kadın, uyandığında bu garip hastalıkla cebelleşmeye başladı.

İlk olarak görebildiği şeyin havai fişeklerin parıldamasına benzeyen bir hediye paketi olduğunu belirten Canning, hareket edebilen nesneleri görebildiğini de aynada keşfetmiş. Kollarını hızlıca salladığında bu görseli görebilen, örneğin yağmur yağdığında pencereden yağmurun hareketlerini görebilen ancak yağmurun ardında süren hayatı göremeyen Canning için halen düzgün bir teşhis yapılamadı.

Bilim insanları, kendisine yuvarlanan ve parlak bir renge sahip topları yakalayabildiği saptanan Canning, buna karşın gözlerinin önünde yapılan bir el veya parmak hareketini normal bir insandan daha geç algılıyor. Kendisinin bu sorunlarına çözüm üretmek için bilim insanları, çalışmalarına periyodik olarak devam ediyorlar.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/blind-woman-with-riddoch-syndrome-can-only-see-moving-objects-fmri
48
15
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
48
15
3
0
0