Oh Oh Ne Güzel: iPhone’lara ‘Trump Zammı’ Gelebilir

2
0
0
0
0
Oh Oh Ne Güzel: iPhone’lara ‘Trump Zammı’ Gelebilir
ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın e dikkat çeken açıklamalarından bir tanesi, iPhone’ların Çin yerine ABD’de üretilmesini sağlamak istemesiydi. Şimdi de bu olası durumun iPhone modellerine zam olarak yansıyabileceği konuşuluyor.

Seçim çalışmaları sırasında ve de sonrasında yaptığı açıklamalarla ABD’nin ‘en değişik’ başkanı olacağının sinyallerini çok ağır veren Donald Trump, ekonominin millileştirilmesi adına teknoloji dünyası için çok önemli bir detaydan bahsetmişti. “Apple’ın bilgisayarlarını ve iPhone’larını Çin yerine ABD’de üretmesini sağlayacağım” diyen Trump, böylece ABDli vatandaşlar için yeni istihdam alanları açmak istediğini belirtmişti.

iPhone ve diğer ürünleriyle ilgili Ar-Ge faaliyetlerini Kaliforniya - Cupertino’da yapan ve içinde mühendis, tasarımcı, programcı ve pazarlamacıların bulunduğu toplam 116 bin elemanının büyük bir bölümünü de burada çalıştıran Apple, iPhone başta olmak hemen hemen diğer tüm ürünlerinin imalatını Çin’de yapıyor. Şirket, Trump’ın açıklamalarının ardından yılda 200 milyon iPhone üreten Hai Prescision (Foxconn) ve Pegatron şirketlerinden, üretimin ABD’ye taşınma olasılığına karşılık bir mali rapor istedi.

Foxconn, kendilerinden istenen talebe olumlu cevap verse de Pegatron, bu hesaplamayı çok maliyetli olacağı gerekçesiyle reddetti. Asya piyasasıyla ilgili haberler veren bir ekonomi portalı, rakamları kesin olarak açıklamamakla birlikte şöyle bir analizde bulunmuş: “Eğer iPhone’lar ABD’de üretilirse, maliyette iki kattan fazla artış olacak.

ABD’deli perakende satış fiyatı 649 dolar olan iPhone 7 için ödenen işçi ücreti ise yalnızca 5 dolar. New York Syracuse Üniversitesi'nden Prof. Jason Dedrick, üretimin ABD’de yapılmasıyla birlikte işçi ücretlerinin büyük bir maliyet artışına neden olacağını söyledi. Ayrıca üretim tesislerinin nakil masraflarının da yüksek olacağını söyleyen Dedrick, “Eğer parçalar yurtdışında üretilip sadece montaj işlemi ABD’de olursa, bu her bir iPhone için 30-40 dolar artış anlamına gelir. Fakat tüm parçalar ABD’de üretilip monte edilirse, bu artış 80-90 dolar arasında olur.

Son olarak Apple’ın önünde iki seçenek olduğunu söyleyen Dedrick, Apple’ın ya kar marjını düşürüp iPhone’ları aynı fiyatta satmaya devam edeceğini -nedense bi’ gülme aldı beni- ya da bu maliyet artışını tüketiciye yansıtacağını belirtti. 

2
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
0
0
0
0