Omurgalı Hayvanlar Nelerdir, Onları Diğer Hayvanlardan Ayıran Özellikleri Ne?

13
2
2
1
0
Omurgalı hayvanlar, omurgasız hayvanlara göre oldukça özel sistemlere sahip. Özel sindirim ve dolaşım sistemleri, üreme biçimleri ve daha birçok detayı ile omurgalı hayvanlar nelerdir, özellikleri ne? Tüm detaylarıyla birlikte inceledik.

Günlük yaşantımızda gördüğümüz, bildiğimiz hayvanların bir kısmı omurgalı hayvanlar kategorisine giriyor. Hayvanları kendi içlerinde kategorize edebildiğimiz gibi, omurgalı ve omurgasız olarakta kategorilere bölebiliyoruz. Sırt kısımlarında omurga bulunan bu hayvanlar, türlerine göre omurgalı olarak farklı kategorilere ayrılıyor. Bu hayvanların omurga yapıları ise kemik, kıkırdak ve sinirlerden oluşuyor.

Omurgalı hayvanlar, toplamda 5 adet türe bölünüyor. Bu türler içinde, omurgalı hayvan kategorisine giren çeşitli hayvanlar bulunuyor. Sizler için bu hayvanlardan 21 tanesini bir araya getirdik. Omurgalı hayvanların, omurgasız hayvan türlerine göre artı yönleri de bulunuyor ve bu artı özellikler onlara doğada büyük bir konfor sağlıyor. Peki onları diğer hayvanlardan ayıran özellikleri olan omurgalı hayvanlar nelerdir, özellikleri ne? Tüm detaylarıyla birlikte inceleyelim.

Omurgalı hayvanlar nelerdir?

Omurgalı hayvanlar, 5 farklı türe bölünüyor. Bunlar; kuşlar, sürüngenler, balıklar, kurbağalar ve sık karşılaştığımız memeli hayvanlar. Ama elbette, bu hayvan türlerinin içerisinde de hangi hayvanların omurgalı hayvanlar özelliklerine sahip olduğunu ise aşağıda listeledik.

Kuşlar

güvercin

Kuş türlerinin neredeyse büyük bir çoğunluğu, omurgalı hayvanlar kategorisine giriyor. Kuşların kemik, kıkırdak ve sinirlerden oluşuyor olması ile birlikte, omurgalı hayvanların taşıdığı özelliklere de sahipler. Omurgalı hayvanlar kategorisine giren kuşlar ise; güvercin, martı, leylek, kaz, tavuk ve penguen olmak üzere toplamda 6’ya ayrılmaktadır.

Sürüngenler

bukalemun

Omurgalı hayvanlar olarak geçen türlerden bir diğeri ise sürüngenler. Sürüngen hayvan türüne ait Nil timsahı, su kaplumbağası, yeşil kertenkele ve bukalemunlar, diğer hayvanlara göre omurga sistemine sahipler.

Balıklar

Yunus balığı

Balık türü, oldukça çeşitli hayvanları içerisinde barındıran kapsamlı bir türdür. Balık türlerinin arasında ise, omurgalı hayvanlar kategorisinin içerisine giren nadir balıklar bulunuyor. Bu balıklar istavrit, orkinos, yunuslar, alabalık, kambur balina ve yunus balıkları. Balık türlerinden bildiğimiz köpek balığı ve diğer popüler balıklar ise omurgasız hayvanlar olarak geçiyor.

Memeliler

kanguru

Gelelim Memeli hayvanlar arasında, kendilerine özel omurga sistemine sahip ve omurgalı hayvanlar kategorisine giren hayvanlarımıza. Memeli hayvan dediğimizde, aklımıza onlarda çeşit hayvan geliyor olmalı. Bu hayvanlardan 5 tanesi ise omurgalı hayvanlar arasında. Bunlar; Kanguru, fil, inek, keçi ve tavşan türleri.

Kurbağalar

kurbağa

Kurbağa türünün tamamı, omurgalı hayvan kategorisine dahil ediliyor. Karada ve denizde yaşayan kurbağaların tümü, kendilerine özel kemik, kıkırdak ve sinir sistemlerine sahipler. Bu nedenle de, omurgalı hayvanlar kategorisine tamamıyla katılabilirler.

Peki omurgalı hayvanların özellikleri nelerdir?

nil timsahı

  • Gelişmiş sinir sistemlerine sahipler
  • Kapalı dolaşım sistemlerine sahipler
  • Notokordları vardır
  • Boşaltım organları böbrektir
  • Ayrı Eşeyli olarak ürerler
  • Dış döllenme ve iç döllenme yapabilirler
  • Holozoik olarak beslenirler

Gelişmiş sinir sitemlerine sahiptirler

sinir sistemi

Omurgalı hayvanları, omurgasız hayvanlardan ayıran en büyük özellik ise sinir sistemleri. Omurgasız hayvanlar, sinir sistemlerine sahip değillerdir. Omurgalı hayvanlar ise, canlılar arasında görülmüş en gelişmiş sinir sistemine sahiplerdir. Omurgalı hayvanların sırt kısmında, uzun bir sinir kordonu bulunur. Bununla birlikte sinir sistemi merkezi ve çevresel olmak üzere ikiye ayrılır.

Kapalı dolaşım sistemlerine sahiptirler

dolaşım sistemi

Gördüğümüz tüm omurgalı hayvanların özellikleri arasında kapalı dolaşım sistemlerine sahip olmaları bulunuyor. Omurgalı hayvanlar gibi, bazı omurgasız hayvanlar da kapalı dolaşım sistemlerine sahiptirler. Örneğin, yassı solucanlar omurgasız hayvan olmasına rağmen kapalı dolaşım sistemine sahip. Omurgalı hayvanların tamamı ise, türü fark etmeksizin kapalı dolaşım sistemine sahiptirler.

Notokordları vardır

fil

Omurgalı hayvanlar, omurgaları oluşmadan önce notokordlara sahiptir. Notokordlar, omurgaların ilkel iskeletleri olarak bilinirler. Ayrıca, notokordları sinir sistemlerini, iskeletlerini ve vücutlarındaki çoğu kasın oluşmasını da sağlar.

Boşaltım organları böbrektir

balina

Omurgalı hayvanların tümünde de görebilirsiniz ki, boşaltım organları böbrektir. Omurgasız hayvanlarda ise boşaltım sistemi, vücut yüzeyinden difüzyon yapılarak meydana gelir. Omurgalı hayvanları, omurgasız hayvanlara göre ayırabilecek en büyük özelliklerden bir tanesi tam olarak budur.

Ayrı eşeyli olarak ürerler

yeni doğmuş tavşanlar

Ayrı eşeylilik türü, hayvanın herhangi cinsiyetten yalnızca bir tanesine sahip olması durumuna denilmektedir. Ayrı eşeylilik türü, şu an en az olarak bitkilerde görünmekle birlikte, omurgalı hayvanların neredeyse tamamında ayrı eşeyli üreme görülmektedir.

Dış döllenme ve iç döllenme yapabilirler

yeni doğmuş fil

Omurgalı hayvanlar, iki üreme türüne de sahiptirler. Bununla birlikte, bazı omurgasız hayvanlarda yine iç veya dış döllenme yapabilirler. İç döllenme, hücrelerin dişinin vücudunda birleşmesi sonucu ortaya çıkan döllenme türüdür. İç döllenmede dişi canlının yumurta kanalı ya da döl yatağı kullanılır. İç döllenmeye daha çok karada yaşayan canlılar sahiptirler. Dış döllenme ise, suda yaşayan hayvanlar için geçerlidir. Dış döllenme yapan canlılar, suya gamet bırakırlar. Bu sayede döllenme meydana gelir.

Holozoik olarak beslenirler

holozoik beslenme

Katı parçacıklar olarak ağızdan yutulan besinlerin, sindirim aşamalarından geçerek aşağı doğru inmesine Holozoik beslenme adı veriliyor. Günümüzdeki çoğu canlılar, holozoik beslenme grubuna dahil. Alınan katı besinlerin sindirim sistemlerinden enzimlenerek aşağı doğru inmesi sistemini, belki de bu zamana kadar çoğu canlıda görmüşsünüzdür. Omurgalı hayvan türleri de, holozoik besleniyorlar.

Kuyrukları vardır

bukalemun

Omurgalı hayvanları, omurgasız hayvanalara göre öne çıkaran en önemli özellikleri ise kuyruk yapıları. Omurgalı hayvanlar, omurgasız hayvanlara göre kuyruklara sahiptirler. Bu da onları, omurgasız hayvanlara göre daha kolay seçmenizde büyük rol oynamaktadır. Kuyruklu hayvanlara örnek vermek gerekirse kuşlar, bukalemunlar, timsahlar ve daha birçok omurgalı hayvan örneğini ortaya koyabiliriz.

Sizler için omurgalı hayvanlar nelerdir, özellikleri ne sorularını cevapladık. Omurgalı hayvanlar, omurgasız hayvanlara göre kendilerini ön plana çıkaracak oldukça farklı özelliğe sahip. Bunların başında kuyruklu olmaları, farklı boşaltım ve sindirim sistemleri geliyor. Günlük hayatımızda sıklıkla gördüğümüz hayvanların çoğunluğu, omurgalı hayvanlar kategorisindedirler. Sizler omurgalı hayvanlar hakkında neler biliyorsunuz? Bizimle paylaşmayı unutmayın!

13
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
13
2
2
1
0