Bugün de Şaşıramadık: Orman Bakanı, 'Yangın Söndürme Uçağımız ve Helikopterimiz' Olmadığını Açıkladı

329
25
8
3
2
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'yi iki gündür etkisi altına alan orman yangınlarına ilişkin konuşmasında ülkede bugüne kadar hiç yangın söndürme uçağı bulunmadığını açıkladı.

Türkiye, son 2 gündür devasa boyutlara ulaşan orman yangınlarıyla uğraşıyor. Mahallesi, köyü, evi alevlere teslim olan yüzlerce insan, yangına müdahele etmek için seferber olmuşken, yangın söndürme uçaklarının devreye girmeyişi işi gittikçe daha da zorlaştırıyor. 

İlk önce Manavgat, ardından Adana, Manisa, Marmaris ve Muğla gibi 21 ilde meydana gelen orman yangınlarından sonra Türkiye, yangına müdahele envanterlerini sorgulamaya başladı. Hatırlayacak olursanız bizler de Twitter üzerinden Tarım ve Orman Bakanlığı'na Türkiye'nin yangınla mücadele envanteri hakkında bir soru yöneltmiştik. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemir, tüm Türkiye'nin merak ettiği o soruları bugün yanıtladı.

"Envanterimizde yangın söndürme uçağımız yok"

yangın söndürme uçağı

Pakdemir, Türkiye'nin yangınla mücadele envanterinde bugüne kadar hiç yangın söndürme uçağının yer almadığını, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile çalışmalara başladıklarını duyurdu. Pakdemir, aynı zamanda coğrafi koşullardan dolayı Türkiye'de helikopter kullanılmasının uygun olduğunu, THK'nın uçaklarının yeterli performansı verebilecek kapasitede olmadığını dile getirdi.

Tarım ve Orman Bakanı'nın yapmış olduğu açıklamada şu ifadeler yer aldı; "Envanterimizde yangın söndürme uçağımız ve helikopterimiz yok, bu ezelden beri böyle. Envantere de uçak alımı ile ilgili sayın Cumhurbaşkanının talimatı ile çalışmalara başladık. Şu andaki uçakların tedarikçisi de THK."

"Salı gününe kadar devamı bekleniyor"

yangın

Şu ana kadar 21 farklı ilde çıkan 57 yangının kontrol altına alındığını belirten Pakdemir, "Tüm yangınlara 3 uçak, 9 tane insansız hava aracı, bir insansız helikopter, yangın söndürme tankı, 38 helikopter, 680 arazöz, 55 iş makinesi, tüm kamu kurumlarından 4 binin üzerindeki, personelle mücadelemizi devam ettiriyoruz. 3 Antalya'da bir de Muğla'da kaybımız var. Hava şartlarından bahsetmeye gerek yok. Salı gününe kadar devamı bekleniyor. Ormanlık alanların yanından geçerken dikkatli olalım." ifadelerini kullandı. 

"Yangınların turizm ile alakası yok"

otel

Yangın sebebinin turizm ile ilgilsi olmadığını açıkayan Pakdemir'in açıklamasında şu sözler yer aldı; "Yangınların sebebiyle ilgili adli merciler, kolluk kuvvetleri araştırmalarını sürdürüyor. Önemli bulgulara rastlandığında açıklama yapılır. İmara açılma söylemleri her zaman konuşuluyor, orman alanları imara konu edilemez, bunlarla ilgili istisnalar vardır, devlet kurumlarıdır, turizmle ilgili tesis yapılacaksa Özal’dan beri bunun şekil ve şartları bellidir, ormanların yakılmasına ihtiyaç yoktur."

Kaynak : https://t24.com.tr/haber/bakan-pakdemirli-envanterimizde-yangin-sondurme-ucagimiz-yok,968992
329
25
8
3
2
Emoji İle Tepki Ver
329
25
8
3
2