Bir Araştırma, Örümcek Ağlarının Neden Kolayca Çürümediğini Ortaya Çıkardı

18
2
1
1
0
Birçok insanın fobisi haline dönüşen örümceklerin ardında bıraktığı ağlar neden bu kadar uzun süre boyunca durabiliyor? Yapılan yeni bir çalışma, örümcek ağlarının nasıl çürümeden uzun bir süre boyunca durabildiğini ortaya çıkardı.

Evimizin en dip köşelerinde ve dışarıda kimsenin girmediği bölgelerde gördüğümüz örümcek ağları bildiğiniz gibi dış etkenlerden bir şey kaynaklanmadığı sürece orada durabiliyor. Tabii ki örümcek ağlarının da bir ömrü var. Ancak sahip oldukları yaşam ömrü oldukça uzun.

Bu noktada aklımıza bir soru takılıyor: Uzun bir ömre sahip olan örümcek ağları nasıl oluyor da bu kadar dayanabiliyor? Sorumuzun cevabı, yapılan yeni bir çalışmayla aydınlatıldı. Aslında örümcek ağları, örümcek türüne göre değişiklik göstererek saatle ya da haftalarla ölçülebilen ömre sahip. Bunu sağlayan faktör, çürümeye neden olan bakterilerin örümcek ipliğindeki azota kolayca erişemez olmasından kaynaklanıyor.

örümcek ağı

Azot, bakterilerin genellikle hem büyüme hem de üreme için kullandığı bir besindir. Bakterilerin bu besine ulaşamamaları da örümcek ağlarına bir çeşit sahte antimikrobiyal özellik kazandırıyor. Uzmanlara göre daha önce yapılan bir araştırma, örümcek ağlarının bakteriler tamamen yok edebileceğini ortaya çıkarmıştı. Ancak 23 Ekim’de Experimental Biology tarafından yayınlanan habere göre örümcekler, bakterileri öldürmek yerine ‘direnme stratejisini’ uyguluyor.

Örümcekler, ağlarını genelde bir ev olarak görmenin yanı sıra yiyecek ve av yakalamak için kullanıyor. Dolayısıyla örümceklerin ağları zamanla ölü böceklerle doluyor. Ağda bulunan böcek ölüleri de bakterileri çekiyor. Ancak çalışmayı yapan araştırmacılar, ipekle doğrudan temas eden bir bakteri örneği bulunmadığını açıkladılar. Araştırmacılar, daha sonra bakterilerin ipekteki azot rezervine ulaşmalarının engellendiği deneyler gibi birçok test ve deney gerçekleştirdi.

Araştırmacıların yaptığı bir başka deney olan ipeğin besinlerle ıslatılması deneyi de fazladan azot bulunan ortamda bakterilerin ipek üzerinde kolayca üreyebileceğini ve hatta onu parçalayabileceğini gösterdi. Bu sonuca ulaşan araştırmacılar, örümcek ağını bir tür yağla kaplamanın azot rezervlerinin bakteriyel erişime karşı korunmasına yardımcı olabileceği hipotezine ulaştılar.

Kaynak : https://www.medicaldaily.com/spider-webs-dont-rot-easily-and-scientists-may-have-found-out-why-445145
18
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
18
2
1
1
0