Bilim İnsanları, Parazitler Tamamen Yok Olmadan Önce Harekete Geçmemiz Gerektiğini Söyledi

25
16
5
1
1
Bir grup bilim insanı; konakçı, kan emici tipler olarak bilinen parazitleri tamamen yok olmadan önce kurtarmamız gerektiğini gösteren bir çalışma yayınladı. Detayları Biological Conservation dergisinde yayınlanan çalışmada, parazitleri korumak için izlenecek adımlardan bahsediliyor.

Dünya üzerinde soyu tükenme tehlikesi altında olan ve yeryüzünden tamamen yok olmadan önce kurtarmamız gereken birçok hayvan var. Pandalar, koalalar, balinalar ya da ahtapotlar bu canlılardan sadece birkaçı. Ancak bir grup bilim insanı, yardımımıza ihtiyaç duyan bambaşka bir grup olduğunu düşünüyor: parazitler.

Araştırmacılara göre bu canlılar, yalnızca kan emip asalak gibi yaşayan şeytanlar değil; aksine ekolojik denge için büyük bir rol oynuyorlar. Konakladıkları birçok türün hayatta kalmasını ve çoğalmasını etkileyen bu canlılar, basit bir örnekle balıkların beynini avcı kuşlara karşı daha savunmasız kılacak şekilde karıştırarak, avcı kuşların balıkları avlama şansını 30 katına kadar artırıyorlar.

'Toplum olarak parazit biyoçeşitliliğinin değerini bilmiyoruz'

Parazitlerin, çeşitliliği inanılmaz derecede fazla olan bir tür olduğunu söyleyen Washington Üniversitesi'nden Ekolojist Chelsea Wood, toplum olarak bu biyolojik çeşitliliğin değerini bilmediğimizi düşünüyor. Wood, tam da bu sebeple yaptıkları çalışmanın amacının ise parazitlerin daha ne işe yaradıklarını bile tam olarak bilmeden onları kaybediyor oluşumuza vurgu yapmak olduğunu belirtiyor.

Wood ve ekibinin yayınladığı makalede, küresel çapta bir parazit koruma planının nasıl oluşturulacağına odaklanılıyor. Detayları Biological Conservation dergisinde yayınlanan çalışmada yazarlar, yaşam ağacı boyunca ve her ekosistemde bulunan parazitlerin ekolojik açıdan dünyadaki en önemli canlılardan bazıları olduğunu, ancak vahşi yaşamı ve ekosistemi koruma çalışmalarının neredeyse hiçbirine dahil edilmediklerini vurgu yapıyorlar.

Küresel parazit biyoçeşitliliğini geliştirecek 12 hedef belirlendi:

Bu sebeple Wood ve ekibi, önümüzdeki 10 yıllık periyot için araştırma, savunma ve yönetim yoluyla parazit biyoçeşitliliğini geliştirecek 12 hedef belirledi. Bu hedefler; veri toplama ve sentezleme, risk değerlendirme ve önceliklendirme, koruma uygulaması, sosyal yardım ve eğitim olmak üzere toplam 4 gruba ayrıldı.

Oldukça iddialı olan bu hedefler, parazitlik ile ilgili eğitimlerden, nesli tükenmekte olan parazitleri resmi olarak korumaya kadar pek çok aşamayı içeriyor. 12. yani son aşama ise dünyadaki tüm parazit türlerinin yarısını tanımlamayı içeriyor. İlk %50'lik hedef ile araştırmacılar, küresel parazit biyoçeşitliliği hakkındaki anlayışımızın büyük ölçüde gelişeceğine inanıyorlar.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/scientists-want-you-to-stop-hating-on-parasites-and-they-ve-got-a-12-step-plan-to-help
25
16
5
1
1
Emoji İle Tepki Ver
25
16
5
1
1