Bazı COVID-19 Vakalarının Neden Hiçbir Belirti Göstermediği Açıklandı

44
17
6
2
2
Bilim insanları, hiçbir belirti göstermeyen asemptomatik ya da çok hafif bir şekilde hastalığı atlatan COVID-19 vakalarına bir açıklama getirdi. Bilim insanlarına göre bu kişilerin hastalık belirtileri göstermesini engelleyen şey; T hücreleri.

Koronavirüs salgını başladığından bu yana yüksek risk grubunda olan kişilerin nitelikleri biliniyor; obezite hastaları, kanser hastaları, akciğer ve böbrek rahatsızlıkları gibi kronik hastalıklara sahip olanlar, 60 yaş ve üstünde olan kişiler. Buna karşın herhangi bir COVID-19 belirtisi göstermeyen kişilerin nitelikleri bilinmiyor. Bu da asemptomatik COVID-19 vakaları üzerinde daha fazla araştırma yapılmasını gerekli kılıyor.

CNN International’da yayınlanan bir habere göre araştırmacılar, asemptomatik COVID-19 vakalarının ortak noktalarını bulmak için son olarak T hücresi reaktivitesini mercek altına aldılar. Vücudumuzun antikorlar dışında enfeksiyonlarla mücadeledeki bir diğer silahı olan T hücreleri, doğrudan virüslere saldırmak yerine virüslerin bulunduğu konakçı hücreleri hedef alıyorlar.

"T hücreleri, koronavirüse karşı koruma sağlamıyor"

t hücresi

T hücrelerinin koronavirüsle mücadelesine ilişkin, “Faydalı olup olmadıklarını bilmiyoruz, ancak faydalı olabileceklerini düşünmenin makul olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullanan bilim insanları, bu hücrelerin virüse karşı tamamen koruma sağlamadığını ancak enfeksiyonla daha hızlı savaştığını belirtiyorlar.

Bilim insanlarına göre T hücresi reaktivitesi, COVID-19 hastalığını nasıl atlatacağınız ile doğrudan bağlantılı. Zira T hücreleri virüs ile öyle sert bir savaşa giriyor ki enfeksiyona yakalandığınızda yoğun bakıma kaldırılacak hale gelmek yerine sadece ağır bir soğuk algınlığı geçiriyorsunuz.

T hücreleri, koronavirüsün yayılma hızını yavaşlatmaya yardımcı olabilir

t hücresi

Bilim insanlarına göre koronavirüse yakalanmayan insanların yarısı, T hücresi reaktivitesine sahip. Dolayısı ile toplumun büyük bir kısmı virüse yakalansa dahi asemptomatik bir vaka olarak hastalığı kendi kendine atlatıyor.

Bu bilginin koronavirüs aşısı çalışmaları için ne anlama geldiğini de açıklayan bilim insanları, T hücrelerinin virüse karşı bir koruma sağlamayacağını, yalnızca kişinin hastalığa yakalandığını anlamayacak kadar asemptomatik bir vaka olmasını sağlayacağını ve vücuttaki virüs sayısı azalacağından başkalarına bulaştırma ihtimalinin de azalacağını varsaydıklarını belirttiler.

Kaynak : https://www.haberturk.com/son-dakika-haberler-virus-neden-bazi-kisilerde-daha-hafif-seyrediyor-2762217
44
17
6
2
2
Emoji İle Tepki Ver
44
17
6
2
2