Meksika Körfezindeki Petrol Sızıntısının Etkilerini Gösteren Mutant Canlılar Bulundu

74
9
6
4
3
Deniz yüzeyinden 1800 metre derinde bulunan Deepwater Horizon’da gerçekleşen petrol sızıntısı, deniz canlılarını olumsuz etkiledi. Bölgede korkutucu mutant türler ortaya çıktı.

Neredeyse her kurgusal evrende ‘kendi halinde bir canlıyken, temas etmemesi gereken bir kimyasala maruz kalıp dönüşen’ karakter bulunur. Görünüşe göre bu hikayeleri yazan kişiler çok da haksız değiller, en azından son bulgular öyle diyor. 

Deepwater Horizon, deniz seviyesinin 1800 metre altında yer alıyor ve petrol çıkarılmasında görev alıyor. Bu yapıda gerçekleşen bir petrol sızıntısı nedeniyle yapı etrafında yer alan canlılar, ‘kendi halinde bir canlıyken temas etmemesi gereken bir kimyasala maruz kalıp’ mutasyon geçirdi. Mutasyonların yapısı gereği bu canlıların çoğu soyunu devam ettiremeden ölecek olsa da en az dört korku filmine yetecek kadar mutant canlı var.

Bu canlılar yapı olarak normalden çok da farklı gözükmüyorlar. Genel olarak sorun hayvanların yanlış ya da eksik organlara sahip olması gibi gözüküyor. Bir kıskacı gereğinden fazla büyümüş ve bir yandaki ayakları diğer yandakilerden daha az olan, deforme olmuş canlılar kameralara takıldı. 

Meksika Körfezi, 2010’daki petrol sızıntısını atlatamamış

petrol sızıntısından etkilenen yengeç

Aslında bu canlıların ortaya çıkışı yeni değil, zira bahsi geçen petrol sızıntısı 2010 yılında Meksika körfezinde gerçekleşmişti. 2017 yılında bölgedeki hasarı ölçmek isteyen araştırmacılar, Atlas Obscura adlı bir keşif gerçekleştirmişti. Keşifte toplanan verilerin incelenmesi, rapor haline getirilmesi ve açıklanması oldukça uzun sürdü. 

Araştırma sonuçlarına göre Meksika körfezi hâlâ çok ciddi sorunlar yaşamaya devam ediyor. Sızıntının etkilerinin hâlâ hissedildiği bölgede kalıcı hasar meydana gelmiş olabileceği söyleniyor. 

Araştırmacılardan biri olan Louisiana Üniversitesi Denizcilik Konsortiyumundan Clifton Nunnally, gördükleri şeye hazır olmadıklarını söylerken durumun sebebi olarak da sızan petrol ile yengeç kabuklarının yapısal olarak benzemesini gösterdi. Kendilerine faydalı bir madde zannederek petrole bulanan bu canlılar korkunç mutasyonlar geçirirken çoğunda organların da eksik olduğu ortaya çıktı. 

Araştırma, Royal Society Open Science dergisinde yayınlandı.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/deepwater-horizon-spill-mutant-creatures
74
9
6
4
3
Emoji İle Tepki Ver
74
9
6
4
3