Bir Fotoğrafçı Tarafından Hazırlanmış, Profesyonel Fotoğrafçının Yaşam Döngüsü

9
1
1
0
0
Birçok amatör ancak bu işte profesyonelleşmek isteyen fotoğrafçının kafasında çeşitli endişeler ve korkular bulunuyordur. Bir fotoğrafçı olan Mike Kelley de profesyonel bir fotoğrafçının yaşam döngüsü grafiğini çıkartarak bu sorulara yanıt vermeye çalışıyor.

Petapixel’de bir yazı kaleme alan mimar ve fotoğrafçı Mike Kelley, profesyonel fotoğrafçıların hayatını döngüsünden bahsetti. Son dört, beş yıldır düzenli olarak atölyeler düzenleyen fotoğrafçı, buradaki amacının fotoğrafçılara yardımcı olmak ve yeteneklerini geliştirmek olduğunu ifade ediyor.

Serbest çalışmanın (freelance) hem motivasyon hem fiyasko, hem harika hem berbat, hem cesaret kırıcı hem de güçlendirici olduğu söyleyen Kelley, kendisine bir yaşam oluşturmak isteyen herkesin bundan haberdar olduğunu söylüyor. Fotoğrafçı, profesyonel fotoğrafçının yaşam döngüsünü oluştururken yazar Guillame Morisette’in çizdiği histeri grafiğinden esinlendiğini de belirtiyor.

Profesyonel fotoğrafçının yaşam döngüsü

profesyonel fotoğrafçının yaşam döngüsü

Grafikte, yüksek bir enerji ve heyecanla çizginin yükselişe geçtiği, ulaştığı en yüksek noktada ise kendinden şüphe etmenin başladığı görülüyor. Ulaşılan bu zirveden sonra düşüş fotoğrafçılığın aslında basit olduğunun kabullenilmesiyle başlıyor. Fotoğrafçının yaşam döngüsü çizgisinin ulaştığı en alt noktanın kariyer değişikliği düşüncesi olduğu daha sonra yeni bir müşteriyle bu çizginin tekrar yükselişe geçtiği fark ediliyor.

Yaptığı atölyelerde kendisinden en çok istenen konuların teknikler ya da ekipmanlar yerine psikoloji ve fotoğrafçılık işi olduğunu söyleyen Kelley, bu durumu kendi açısından şöyle anlatıyor:

“Bir yandan buna minnettarım. Bu, atölyelerime ilgi gösteren fotoğrafçıların ‘bu görüntü için hangi kamerayı kullanmalıyım’ aşamasının ötesinde olduğunu ve fotoğrafçılık kariyerlerinde iyi bir noktada olduklarını gösteriyor. Diğer yandan dikkatlice planlanmış bir atölyeye sahip olmak çok zor olabiliyor. İş soruları ve endişeler; merak, korku ve kaygının kaynağını oluşturuyor.”

Ancak en nihayetinde harika hissettirdiğini ve herkesi hüsranlarından ve sorunların kurtarma yardımcı olduğunu söyleyen Kelley, diğer birçok yerde olmayan bir platformu fotoğrafçılara sunduğu için çok mutlu olduğunu da dile getirdi.

Peki, Guillame Morisette tarafından yazılan ve Mike Kelley tarafından profesyonel fotoğrafçılara uyarlanan bu grafik hakkında siz neler düşünüyorsunuz? Sizce bu grafik farklı hangi alanlara uyarlanabilir? Fikirlerinizi ve düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak : https://petapixel.com/2019/11/07/the-professional-photographer-life-cycle/
9
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
9
1
1
0
0