REM Uykusu ve Yeme Alışkanlığı Arasında Keşfedilen Tuhaf Bağlantı

13
11
4
3
1
Araştırmacılar, bir farenin REM uykusunda beyninin bir bölgesine bazı sinyaller göndererek yemek yeme alışkanlığını değiştirmeyi başardı. Sürpriz bir şekilde keşfedilen bu bağlantı, önümüzdeki yıllarda zayıflama veya kilo alma amaçlı kullanılabilir.

İsviçreli araştırmacılardan oluşan bir ekip, REM uykusu üzerine yapılan çalışmalarda bazı ilgi çekici bulgular elde etti. Tüm çalışmalara rağmen hala gizemini korumaya devam eden REM uykusu, özellikle dinlenme sürecimiz için son derece önemli ve benzersiz bir uyku aşaması olarak biliniyor. Tüm memelilerde bulunan bu uyku aşaması, halk arasında hızlıca gözlerimizi hareket ettirdiğimiz bir uyku aşaması olarak da bilinir. Beynin normal uykuya göre daha aktif olduğu ve “Lucid rüya” olarak bilinen gerçekçi rüyaları da görmemizi sağlayan uyku evresi üzerine çalışmalar yürüten araştırmacılar, bu evrenin yeme alışkanlıklarıyla da bağlantılı olduğunu keşfetti.

İsviçreli ekibin yaptığı araştırma, lateral hipotalamus adı verilen bir beyin bölgesine odaklandı. Tüm memelilerde bulunan bu beyin bölgesi, kompulsif davranış ve diğer pek çok fizyolojik süreçte temel rol oynuyor. Önceki çalışmalar, lateral hipotalamusun REM uykusu sırasında yüksek nöron aktivitesi sağladığını bizlere gösterdi. Bunun tam olarak ne olduğu bilinmiyordu, bunun için bu sinirsel aktivite engellenirse ne olacağı keşfedilmek istendi. Bir kemirgen üzerinde araştırma yapan ekip, ışık sinyalleri kullanarak belirli nöronların aktivitesini engelleyip etkinleştirebilen optogenetik tekniğini kullandı. Ekip, bu tekniği REM uykusu sırasında kullanarak lateral hipotalamusun aktivitesini tamamen bloke etti. Sonuç ise beklenmedik şekilde oldu. 

Daha az yiyecek tüketimi oldu

REM uykusunda lateral hipotalamus aktivitesi bloke edilen kemirgenler, uyanık oldukları saatte hem daha az yiyecek tükettiler hem de tek bir gecenin müdahalesinin ardından yeme davranışları üzerinde birkaç günlük kalıcı etkiler oluştu. Araştırmanın yazarı Lukas Oesch, “Lateral Hipotalamusa yaptığımız sinirsel müdahalenin farelerin davranışını ne kadar güçlü ve kalıcı bir şekilde etkilediğine şaşırdık” dedi. Dört günlük düzenli uykunun ardından bile yeme alışkanlığında etki bırakan bu yöntemin insanlar üzerinde nasıl kullanılacağı şu an için bilinmiyor. 

Beslenme düzenlerini değiştirebilir

Şu an araştırmanın erken aşamada olduğunu görüyoruz. Ayrıca keşfedilen mekanizmanın gerçekte bir canlının beslenme düzenini ne şekilde düzenlediği tam olarak bilinmiyor, ancak araştırmacılara göre bunun bir çeşit “uyku sıfırlama” mekanizması olabileceği varsayılıyor. Araştırmacılar, REM uyku mekanizmasına müdahale ederek insanlarda sorunlu yeme alışkanlıklarına müdahale edip edemeyeceklerini açıklığa kavuşturmak için çalışmalarına devam ediyor. Eğer bu araştırma bir sonuca kavuşursa önümüzdeki yıllarda mide ameliyatı yerine beyne gönderilen sinyallerle yeme alışkanlıklarının azaltıldığını görebiliriz.

Kaynak : https://newatlas.com/science/rem-sleep-eating-appetite-lateral-hypothalamus/
13
11
4
3
1
Emoji İle Tepki Ver
13
11
4
3
1