Samanyolu Galaksisi’ni Haritalayan Astronomların Karşılaştıkları Beklenmedik Durum

27
2
2
1
0
Hawaii Üniversitesi'ndeki uzmanlar, galaksimizi çevreleyen boşluğun git gide daha da genişlediğini belirtti. Bu genişleme beklenen bir durum olsa da genişlemenin hızı birçok galaksiden daha yüksek olduğu için konu üzerinde kapsamlı bir araştırma yapıldı.

İçerisinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi'ni ve etrafını haritalayan astronomlar, galaksinin etrafındaki boşluğun Samanyolu Galaksisi'ne olan yerçekimsel etkisini araştırıyor. Astronomlar, 30 yıldır Samanyolu Galaksisi, Andromeda ve daha küçük komşuların geriye kalan tüm evrenlerden neden daha hızlı genişlediğini bulmaya çalışıyor.

Hawaii Üniversitesi'ndeki uzmanlar, odaklarını Local Void isimli bir bölgeye çevirmiş durumda. 146 ila bir milyar ışık yılı genişliğinde olduğu düşünülen bu boşluk, uzmanlara göre hızla genişlemeye devam ediyor.

samanyolu

Uzmanlar, hızla gelişen genişlemenin neredeyse yarısının 'yerel' olarak, Başak Kümesi'nin çekimi sebebiyle gerçekleştiği belirtildi. Üniversitedeki araştırmacılar, 18 bin galaksinin hareketlerini inceledi. Bu verileri kullanarak Local Void'i tanımlayan, madde ve hiçlik sınırlarının kozmografik bir haritası oluşturuldu.

2014 yılında yüz bin galaksi arasından bize ait kümenin tam boyutunu bulmak için aynı tekniği kullanan uzmanlar, bu kümeye Hawaii dilinde 'devasa cennet' anlamına gelen Laniakea ismini verdi.

gökada

Gezegenimiz etrafında bulunan boşluğa geri dönecek olursak bu boşluğun varlığı çok uzun zamandır kabul ediliyordu ancak üzerine yeterli araştırma gerçekleştirilmemişti. Bu boşlukla ilgili bir araştırma gerçekleştiren uzmanlar, incelemek isteyenlerin yörüngeler arası gelişimi gözlemleyebileceği interaktif bir modeli de paylaştı. Modele ulaşmak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7277205/Vast-void-door-Milky-Way-measured-astronomers-space-growing.html
27
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
27
2
2
1
0