Sibirya'da 2 Bin 137 Yıllık 'Akıllı Telefon Benzeri' Bir Cisim Bulundu

152
33
15
11
11
Arkeolojik kazıların devam ettiği Rusya Federasyonu’na bağlı olan Sibirya’yanın güneyindeki Tuva Cumhuriyeti’nde tuhaf bir cisim kayıtlara geçti. Bilim insanları, 2 bin 137 yaşında olduğu tespit edilen, ölçüleri akıllı telefona benzeyen tuhaf bir cisim kalıntısına rastladılar.

İnsanlık tarihinin en büyük gizemlerini barındıran Sibirya'da arkeolojik kazılar devam ediyor. En son geçtiğimiz yıl bölgede bir Denisova ve Neandarthal’in çocuğu olduğu belirlenen insan kalıntılarına rastlanmıştı. Bu bulguyla modern insan türü Homo sapiens dışında, nesli tükenmiş olan Denisovalıların ve Neandarthallerin bir araya gelebildikleri sonucuna ulaşılmıştı. 

Arkeolojik kazılarda bu kez o kadar geçmişe ait değil, nispeten çok daha yakın tarihten tuhaf bir bulguya rastlanıldı. Bilim insanları, Rus Atlantisi olarak adlandırılan bir mezarlıkta yapılan kazılar sırasında, fiziksel olarak akıllı telefona benzeyen bir cisim buldular. Cismin üzerinde farklı türdeki taşlar için açılmış oyuklar bulunuyordu. 

Akıllı telefona benzeyen cisim, Bronz Çağı'ndan Cengiz Han dönemine kadar kullanılan bir mezarlık bölgesinde keşfedildi:

Bilim insanları, taşın ölçülerinin 18’e 9 santimetre olduğunu belirttiler. Cismin bulunduğu mezar ise Nataşa takma adına sahip olduğu tespit edilen bir kadının mezarıydı. Bu bulguyla beraber Nataşa’nın mezarı, kazı alanındaki en ilgi çekici bölgelerden birisi haline geldi.

Cismin üzerindeki taşların ise aslında Çin paraları olduğu tespit edildi, cismin yaşı bu paralar incelenerek tespit edilebildi. Ayrıca söz konusu keşfin 2016’daki kazılarda yapıldığı, ancak dünya kamuoyuna araştırmalar tamamlanınca bilgi verildiği belirtiliyor.

akıllı telefon

Araştırmaları yürüten EurAsia Keşif Derneği yetkilisi Pave Leus, cismin muhtemelen şık bir bel kemerinin parçası olabileceğini, Nataşa’nın da bu kemer ile birlikte gömüldüğünü belirtti. Akıllı telefon benzerliği ise tamamen tesadüf. Ancak bilim insanlarının bulguları 3 yıl sonra duyurması, söz konusu cismi ne kadar ciddiye aldıklarını da gösteriyor.

Bölgedeki kalıntılar, Tunç Çağı'ndan kalma ve Cengiz Han dönemine ait olarak kayıtlara geçti. Sibirya'daki arkeolojik kazılar, insanlık tarihinin farklı dönemlerine ışık tutmak için devam ediyor.

Kazıya dair diğer görüntüler şu şekilde:

arkeoloji

akıllı telefon

sibirya

arkeolojik kazı

mezarlık

tunç çağı

ala tei

152
33
15
11
11
Emoji İle Tepki Ver
152
33
15
11
11