Sierra Nevada Corporation, Mini Uzay Aracını Vulcan Roketiyle Yörüngeye Fırlatacak

6
2
1
1
0
Özel uzay şirketi Sierra Nevada Corporation, Dream Chaser ismini verdiği mini uzay aracını United Launch Alliance’ın Vulcan Centaur roketinin üzerinde yörüngeye fırlatacağını açıkladı. Dream Chaser henüz uzayı görememiş olsa da çalışmaya başladığı zaman 2021 ve 2024 tarihleri arasında Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlara malzeme taşımaya yarayacak.

NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na malzeme taşımak için görevlendirdiği üç şirketten biri olan Sierra Nevada Corporation, çalışmalarına tam gaz devam ediyor. Sierra Nevada Corporation, Dream Chaser adını verdiği küçük uzay aracını 2004 yılından beri geliştiriyor. Dream Chaser, minyatür bir uzay aracına benziyor.

NASA’nın SNC dışında görevlendirdiği iki şirket ise SpaceX ve Northrop Grumman. Bu iki şirket bir süre önce görevlerine başladılar ve 2012 yılından beridir Uluslararası Uzay İstasyonu’na malzeme taşıyorlar. SNC’nin şimdiki planı ise, 2004 yılından beri geliştirdikleri Dream Chaser’ı yörüngeye fırlatmak olacak.

Dream Chaser

Bir roketin üzerine dikey olarak yerleştirilecek olan Dream Chaser, bu roketin üzerinde yörüngeye fırlatılacak. Yörüngeye fırlatılan Dream Chaser daha sonrasında istasyona ulaşarak başarılı bir şekilde kargoyu ulaştırmış olacak. Taşıdığı yük boşaltıldıktan sonra Dream Chaser, istasyondan ayrılacak ve Dünya’nın atmosferine tekrardan girecek.

Paraşütlü diğer uzay kapsüllerinden farklı olarak Dream Chaser, aynı bir uçak gibi iniş yapacak. Atmosfere giren araç, yatay bir şekilde piste inecek ve görev başarıyla tamamlanmış olacak. SNC’nin Dream Chaser için başka planları da var. Bunlardan birisi de 2021 yılının başlarında Birleşmiş Milletler için uzaya uluslararası yükler taşımak. Ancak şimdilik bunun için SNC’nin geçmesi gereken uzun bir gelişim süreci var.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/8/14/20805284/sierra-nevada-corporation-united-launch-alliance-vulcan-centaur-rocket-spaceplane-orbit
6
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
6
2
1
1
0