Siyah ve Sıcak Buz, Doğanın En Yaygın Su Biçimi Olabilir

32
5
2
0
0
Yeni bir deney, evrendeki dev buzlu gezegenlerin kütlesini oluşturan tuhaf bir su şekli olan “süper iyonik buz” un varlığını doğruluyor.

Kısa bir süre önce Brighton, New York'daki Lazer Enerji Bilimi Laboratuvarı'nda, dünyanın en güçlü lazerlerinden biriyle bir damla suyun atmosfer basıncını milyonlarca, sıcaklığını da binlerce derece yükselten bir şok dalgası yaratıldı. X ışınlarının şok dalgası içindeki suyu aşırı ısıtılmış bir sıvı veya gaz haline getirmediği görüldü. Beklenenin dışında, atomlar katı bir şekilde dondu ve kristal buz oluştu.

Bugün Nature dergisinde yayınlanan bulgular, tuhaf özelliklere sahip yeni bir su formu olan 'süper iyonik buz'un varlığını doğruluyor. Bilinen buzun aksine süper iyonik buzun siyah ve sıcak olduğu görülüyor. Bu, bugüne kadar hiç görülmemiş olmasına rağmen 30 yıldan daha uzun bir süre önce teorik olarak tahmin edilmişti. Bilim adamları bunun evrendeki en bol su formları arasında olabileceğini düşünüyor.

Güneş sisteminde muhtemelen Dünya'daki okyanuslarda bulunan sıvı form dahil olmak üzere tüm formlardan daha fazla süper iyonik buz bulunuyor. Süper iyonik buzun keşfi, Neptün ve Uranüs gibi 'buz devi' gezegenler hakkındaki on yıllarca çözülememiş bilmeceleri potansiyel olarak çözüyor.

Uzmanlar; madde fizikçilerinin gelecekteki maddeleri, özelliklerini önceden belirledikleri şekilde üretmelerine yardımcı olacak süper iyonik buzun keşfinin bilgisayar tahminlerini doğruladığını söylüyor. University College London'dan, buzu keşfeden Christoph Salzmann "Bunların hiçbiri beş yıl önce mümkün olmazdı. Bunun elbette büyük bir etkisi olacak" dedi.

Kaynak : https://www.quantamagazine.org/black-hot-superionic-ice-may-be-natures-most-common-form-of-water-20190508/
32
5
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
32
5
2
0
0