Size En Çok Benzeyen Ünlüyü Bulmanızı Sağlayan Uygulama: Gradient

64
25
5
5
4
Gün geçmiyor ki yeni bir mobil uygulama viral olmasın. Bu kez size en çok benzeyen ünlülüleri gösteren "Gradient" isimli bir uygulama viral oldu. Ancak bu uygulama da diğerleri gibi güvenlik açısından tartışılıyor.

Akıllı telefon sektörüne her gün yeni uygulamalar ekleniyor. Geliştiricilerin Android ve iOS platformu için geliştirmiş oldukları bu uygulamalar, kimi zaman unutulmaya yüz tutarken kimi zaman ise kısa bir süre içerisinde büyük patlamalar yaşıyor ve viral hale geliyor. Ancak viral hale gelen uygulamalar genellikle kısa bir süre içerisinde de tartışmaların odağına oturuyor. Tüketiciler, uygulamaların güvenli olup olmadıklarını sorgulamaya başlıyorlar.

Şimdilerde ise yine bir uygulama gündemi kasıp kavuruyor. Hem iOS hem de Android platformu için indirilebilir olan bu uygulama "Gradient - You Look Like" olarak isimlendiriliyor ve tüketicilerin, kendilerine çok benzeyen ünlü kişileri bulmalarını sağlıyor. Tüketiciler, bu arama işlemini, uygulamaya yükledikleri bir özçekim ile yapıyorlar. Yani bu uygulamaya tek bir fotoğrafınızı yüklemeniz, ünlü ikizinizi bulmanızı sağlıyor.

Gradient

Gradient isimli uygulama, Google Play Store ve App Store üzerinden indirilebiliyor. Ancak uygulamanın indirilmesiyle birlikte, sadece sınırlı süreliğine kullanılabilen ücretsiz sürüm başlamış oluyor. Bu ücretsiz deneme süresinin sona ermesiyle birlikte tüketicilerin, uygulamayı kullanabilmek için bazı ödemeler yapmaları gerekiyor. Ancak bu ödemeler otomatik olarak alındığından tüketicilerin bu konuda bir hayli dikkatli olmaları gerekiyor.

Uygulamayı indirdikten sonra kullanabileceğiniz kısıtlı deneme süresinde, uygulamaya tek bir görsel yüklemeniz yeterli oluyor. Görsel, size en çok benzeyen ünlü ismi karşınıza çıkartıyor. Uygulamanın mağaza yorumlarında yer alan bilgilere göre ise Gradient, ciddi anlamda başarılı sonuçlar veriyormuş. Peki bu uygulama güvenilir mi? 

Gradient

Özellikle kişisel verilerinizi paylaştığınız uygulamalar daima risklidir. Bunu tüm tüketiciler biliyor zaten ancak uygulamalar viral oldukları zaman bu durum, daha fazla tartışılıyor. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz dönemlerde FaceApp isimli bir uygulama viral olmuştu ve bu uygulama, kişilerin yüzlerini yapay zeka desteği ile yaşlandırıyordu. Ancak bu uygulamanın kullanıcı sözleşmesine yakından bakıldığında, uygulamanın aslında ne kadar tehlikeli olabileceği ortaya çıkmıştı.

Aslına bakacak olursak Gradient uygulamasında da benzer bir kullanıcı sözleşmesi ortaya çıkıyor. Sözleşmenin üst kısımlarında herhangi bir sorun yokmuş gibi görünse de ilerleyen bölümlerde işin rengi değişiyor. Şöyle ki Gradient'in kullanıcı sözleşmesi, ilk bölümlerde yüklenen veya düzenlenen görsellerle ilgili sahiplik istenmediği belirtiliyor. Ancak sözleşmenin ilerleyen kısımlarında tüketicilerin, görüntülerinin kullanılabilmesi için izin verdiği ifade ediliyor. Bu da kafaları bir hayli karıştırıyor.

mobil uygulama

Uygulamanın kullanıcı sözleşmesinde yer alan başka bir ilginç durum ise görüntülerin depolanmayacağı veya aktarılamayacağı ile ilgili. Şöyle ki uygulama, tüketicilerin fotoğraflarının hiçbir şekilde depolanmayacağını ve başka bir yere aktarılmayacağını söylüyor. Ancak aynı sözleşme, tüketicilerin görüntülerinin uygulamanın iyileştirilmesi için çeşitli şekillerde kullanılabileceğini ortaya koyuyor.

Bu uygulamanın güvenli olup olmadığı konusu uzunca bir süre daha konuşulacağa benziyor. Ancak uygulamanın masum olduğunu söylemek pek de mümkün değil gibi görünüyor. Elbette uygulamanın kullanıcı sözleşmesinin baştan sona tüm detaylarıyla incelenmesi gerekiyor. Bakalım bu uygulamanın sonu nereye varacak?

Kaynak : https://inews.co.uk/news/technology/gradient-app-celebrity-you-look-like-lookalike-safety-privacy-816586
64
25
5
5
4
Emoji İle Tepki Ver
64
25
5
5
4