Sosyal Medyada Sıkça Karşılaştığımız Siber Zorbalık İle Nasıl Mücadele Edebiliriz?

9
2
2
1
1
İnternet ve sosyal medya artık günlük yaşamımızın bir parçası ve adeta yeni 'sosyalleşme alanımız' olmuş durumda. Ancak kötü yorumlar ve troller oldukça can sıkıcı. Fakat bununla mücadele etmenin de bazı yolları var.

Sosyal medya oldukça keyifli bir platform. Her ne kadar hepimiz farklı şekillerde kullanıyor olsak da temelde oldukça basit bir amaç var; iletişim. Ancak bu iletişim zaman zaman kırıcı ve psikolojik olarak zedeleyici bir hal alabiliyor. Gönderilere gelen yorumlar, alakasız ve aslında sözde 'komik' bir gönderinin altında anlamsızca didişen, birbirine hakaret eden ve aslında asla tanışmayan insanlar.

Bu iletişim şekillerini dışarıdan bakıldığında hiç birimiz ciddiye almıyoruz. Başkaları arasında geçen benzer diyaloglara göz ucuyla bakıp geçiyoruz. Ancak başımıza geldiğinde, yüzünü bile göremediğimiz ve belki de hayatımızda asla karşılaşmayacağımız biri bize hakaret ettiğinde ne yapacağımızı şaşırıyroruz. Tam olarak bu sebepten, bu durum düzelmesi gereken büyük bir sorun.

İlk adım, 'konu hakkında bilinçlenebilmek' olmalı.

Bir kafede olduğunuzu ve yan masanızda oturan birinin birden size bağırmaya ve hakaret etmeye başladığını düşünün. Ya da aynı şekilde birinin, hiç tanımadığı birine aniden bağırmaya başladığını. Böyle bir durumla gerçek hayatta karşılaşıldığında, tepki veririz. Çünkü olması gereken budur. Sosyal medya boyutunun ciddiyetini anlamak için ise tam olarak böyle bir empati kurmak ve ciddiyetin farkında olmak gerekir. Çünkü sosyal medyada oluşan şiddet dili, zaman içinde gerçek hayata da yansıyacaktır.

Etkileşimde olduğumuz kitleyi tanımalıyız.

Tabii ki burdan tanımak derken, gerçek bir tanışıklıktan bahsetmiyoruz. Yalnızca, aynı sosyal ağı paylaştığınız insanların nasıl insanlar olduklarını anlamaya çalışmalı ve olabildiğince kırıcı içerikler paylaşmaktan ya da yorumlar yapmaktan kaçınmalısınız. Bir konuyu ya da olayı eleştirirken hakaret ya da küfür etmek, farkında olmadan aslında konuya alakası olmayan insanları incitmenize sebep olabilir. Bu durumda siz de sosyal medyanın 'kötü' kullanıcılarından biri haline gelirsiniz.

Kendi tavrımızı tanımlayabilmeliyiz.

Her ne kadar sosyal medya çok geniş olsa da aslında her bir kullanıcı kritik bir yapı taşı diyebiliriz. Saldırgan yorumlar ve paylaşımlar bu tavrın genişlemesine ve kitleleri de aynı tavra sokmasına sebep olabilir. Bu yüzden öncelikli olarak kendii tavrımızı sorgulamalı ve bu konuda daha dikkatli davranmalıyız.

Anonimlik ortadan kalkmalı.

Sosyal medyada insanların 'rahatça' konuşmasını sağlayan şey bir yandan da anonim olmanın verdiği yersiz güven duygusu. Bu yüzden de bu anlamda sosyal medya platformlarına önemli bir iş düşüyor. Belki de bir Instagram hesabı açmak ya da Facebook'a kaydolmak bu kadar kolay olmamalı ve anonim olarak dahil olan kullanıcılar belirlenerek engellenmeli. Bu sayede hakaretler, tehditler ve saldırgan tutumlar içeren paylaşım ve yorumlar da azalacaktır.

Denetim politikaları ve raporlama sistemleri gelişmeli.

Aslında sosyal medya platformlarının ya da çevrimiçi olunan her platformun bu konuda alabileceği oldukça kolay bir önlem var. Tıpkı League of Legends'da olduğu gibi, hakaret içeren yorumlarda bulunan kullanıcılar bir şekilde cezalandırılabilir ve bu da benzer davranışların azalmasını ve zamanla yok olmasını sağlayabilir. Bu durumda da bize de oldukça kritik bir görev düşüyor. İnternette kimsenin kimseyi psikolojik ya da fiziksel olarak 'ezmeye' hakkı yoktur ve böyle durumlara şahit olduğumuzda kullanıcıları şikayet etmek gibi basit bir adımı izleyerek, büyük bir adım atmış oluruz.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/how-to-fight-trolls-and-rude-comments-online-according-to-science
9
2
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
9
2
2
1
1