Yapay zeka yardımıyla görüntülerin dijital olarak değiştirilmesi, böylece kişilerin yapmadıkları şeyleri yapmış ve söylemedikleri şeyleri söylemiş gibi gözükmesine deepfake adı veriliyor. Kullanımı hakkında çekinceler oluşan bu teknoloji, son dönemde suçluların da dikkatini üzerinde toplamış durumda.
Suçlular, görüntü yerine ses üzerine deepfakeler kullanmayı tercih ediyor. CEO’ların YouTube’daki videolarında, TED konuşmalarında ve internetteki diğer mecralarda yer alan konuşmalarını kullanarak yapay zekayı eğiten suçlular, daha sonra şirketlerdeki yetkili finans görevlilerini arıyor. CEO’ların konuşma şekli, tonlama ve cümle kurma şekli hakkında bilgi sahibi olan yapay zeka, acil para transferi emri veriyor.
Şu ana kadar, ismi açıklanmayan firmalardan çalınan para milyonlarca doları bulmuş durumda. Symantec’in ortaya çıkardığı bu yöntemi ilk olarak BBC haberleştirdi.
Deepfakelerin işletmelere yönelik olarak çok büyük bir tehdit oluşturduğu biliniyor. Sadece para sızdırmak değil, sabotaj, endüstriyel hırsızlık, zarar verici nitelikte sahte içerikler de işletmeleri tehdit ediyor. Örneğin sahte bir videoda Tim Cook, başka biriyle iPhone satışlarının dibe vurduğunu konuşurken gösterilirse firma ciddi zararlar görebilir.
Şu anda deepfake uygulamalarına karşı güvenilir ve başarılı bir çözüm sistemi yok. Ne yazık ki bu videolar kolayca fark edilemiyor. Aşağıdaki videoda, Jordan Peel’i eski ABD Başkanı Barack Obama’yı seslendirirken görebilirsiniz.