Driver Güncelleme Programı Neden Tehlikeli?

60
10
7
3
1
Bilgisayar kullanırken elimiz, ayağımız gibi olan donanımlar için driver yani sürücü güncellemek bilgisayar için neden tehlikeli? Gelin bu soruya yanıt verip, her zaman en güncel yazılımın neden en doğrusu olmadığını anlayalım.

Bilgisayarlarımızın tamamı bazı temel donanımlardan oluşuyor. Mouse, ekran kartı, harici disk gibi pek çok donanım sayesinde bilgisayarlar çalışıyor ve bu donanımların gücüne göre de belli bir kullanım kalitesi sunuyor. Tabii bu donanımları kullanabilmek için söz konusu donanıma ait bir driver yani sürücüyü bilgisayara kurmak gerekiyor. Peki güncellemeler?

Eskiden alınan donanımın yanında CD olarak verilen bu sürücüler artık aldığınız donanımın resmi internet sitesinden indirilebiliyor. Sürücüyü başarılı bir şekilde kurdunuz ve donanımı kullanmaya başladınız fakat bazı durumlarda bu donanım sürücüleri için bir güncelleme gerektiğini hissediyorsunuz. Bu güncellemelere pek çok yerden ulaşabilirsiniz ama ne kadar güvenli olduğu her zaman tartışılıyor.

ekran kartı, driver booster

Bazı temel donanım bileşenleri Windows Update tarafından zahmetsizce güncellenebiliyor fakat bazı donanımlar için gereken güncellemeler epey uğraş gerektiriyor. Bu uğraştan kaçınmak içinde Drive Booster gibi üçüncü parti driver güncelleme programı kullanılıyor. İşinizi oldukça kolaylaştıran bu program ve uygulamaların tehlikeleri ne kadar biliniyor?

Driver (sürücü) güncellemenin tehlikeleri:

driver güncelleme programı tehlikeleri

  • Sahte veya sertifikası bitmiş sürücülerin devam ettirilmesiyle birlikte gelen tehlikelere açık olur bilgisayarınız.
  • Her zaman doğru güncelleme yakalanamazsa donanım problemleri yaşayabilirsiniz.
  • Sahte ve sertifikası bitmiş driver güncellemelerinin yaratacağı açıklar güvenlik duvarınızı zayıflatırlar.
  • Bilgisayarınızda oluşan açıklar nedeniyle söz konusu donanımlarınıza kısıtlama olmaksızın ulaşabilme imkanı oluşur. 
  • Bu açıklar sürücü imzalama sürecinde aksamalar yaratabildiği için bilgisayarınızda bir anda istemediğiniz yazılımların yüklenmiş olduğunu görebilirsiniz. 
  • Kullandığınız donanımların arayüzlerine sınırsız erişim imkanı olan driver güncellemelerinin yapabileceklerinin sınırı yok.
  • UEFI birimine müdahale edilerek yazılım ve arabirim arasında dengesizlik oluşmasına neden olabilir. 
  • Driver güncellemesi ve bilgisayar uyumsuzluğu oluşabilir, bunun sonucunda donanımınız kullanılmaz hale gelebilir.

Peki Driver güncellemek neden bilgisayar için tehlikeli?

driver booster, error, güncelleme, tehlike

En çok kullanılan donanım üretici firmaların ürünleri ve bu ürünler için yapılmış driver güncellemeleri incelendiğinde ortaya çok büyük bir problem çıkıyor; bu driver güncellemelerinin neredeyse tamamında bilgisayarınız için oldukça tehlikeli açıklar bulunuyor. Bu açıklar bilgisayarınızı tamamen savunmasız hale getirebiliyor yada donanımlarınızın kullanım işlevlerinde büyük problemlere yol açabiliyor. 

Pek çok zararlı yazılım bu açıkları kullanarak donanımlarınıza ve bilgisayarınıza kolaylıkla sızabiliyor ve bazen siz bunun farkında bile olmayabiliyorsunuz. Bu konuda en büyük sorun Windows’un ta kendisi, çünkü bu işletim sistemi sertifikası sonlanmış olan yada sahte olan sürücülerle bile çalışmaya devam ediyor. Çalışmakta olan bu sürücülere bir de içi açıklarla dolu güncellemeler geldiğinde ortalık bayram yerine dönüyor. 

Bu açıklar bazen bilgisayarınızda donanımların tamamının arayüzüne ulaşabilirken, bazen istemediğiniz hatta adını bile duymadığınız, genelde kötü amaçlı olan yazılımları bilgisayarınıza yükleyebiliyor. Driver güncellemeleri konusuna bir de Driver Booster gibi tam olarak güven vermeyen driver güncelleme programları da giriyor.

Driver Booster gibi üçüncü parti uygulamalar kullanmak riskli mi?

driver güncelleme programı

Kısa bir cevap vermek gerekirse, evet. Çünkü bu tip üçüncü parti uygulamalar ciddi sorunlara neden olabiliyorlar. Driver güncellemelerinin son sürümleri genellikle kararsız bir yapıda oluyor ve Driver Booster gibi devamlı güncelleştirme yakalayan uygulamalar da, donanımınız sorunsuz çalışıyor olsa bile bu güncellemeyi indirip, donanım kullanımınızı etkileyebiliyor. 

Son sürümler bazen deneme amaçlı yada sonradan yapılan küçük güncelleştirmelerle düzeltilecek şekilde yapılıyorlar. Bunlar tam olarak sonuç alınamamış, kararsız yapıda olabiliyorlar. Normalde sorunsuzca çalışan donanımınıza bu güncelleştirmeyi yüklediğinizde elbette sorun yaşamamanız imkansız bir durum.

Driver güncellemelerinde en çok çıkan sürüm, her zaman en iyisidir demek asla doğru değil. Sizin bilgisayarınızın yapısı, donanımınızın bu bilgisayara ve diğer donanımlara uyumunu gözeterek bu güncelleştirmeleri incelemekte fayda var. Eğer sorunsuz çalışan bir donanımınız varsa, herhangi bir driver güncelleştirmesi indirerek gereksiz bir risk almanıza hiç gerek yok. 

60
10
7
3
1
Emoji İle Tepki Ver
60
10
7
3
1