Uzmanlar, Işık Kirliliğini Azaltacak Çözümün Otonom Araçlar Olduğunu Söyledi

6
5
1
0
0
Işık kirliliği, hava ve deniz kirliliği kadar dikkat çekmese de dünyadaki yaşamı oldukça olumsuz etkiliyor. Günümüzde oldukça gelişmeye başlayan sürücüsüz araç teknolojisi, ışık kirliliği sorununu çözebilir.

Önümüzdeki birkaç on yıl içerisinde, arabaların ve kamyonetlerin büyük bir çoğunluğu otonom araçlarla değiştirilmiş olacak. Gerçekleşmesi muhtemel olan bu dönüşüm, ışık kirliliği gibi modern problemlerin çözülmesine de yardımcı olabilir.

Otonom araçlar ışık kirliliğinin yanı sıra insanlara çarpmaktan kaçınmaya odaklanabilir ve hayvanlara çarpılarak gerçekleşen kazaların sayısını da oldukça azaltabilir.

Araştırmanın yazarı ve Delft Teknoloji Üniversitesi’nde endüstriyel tasarımcı olan Taylar Stone “Otonom araçların başlangıcı, bu tarz sorunları çözmek için önemli bir fırsat. En azından otonom araçlar, ışık kirliliğinin ters etkisini azaltmak için tasarlanabilir” dedi.

Stone ve çalışma arkadaşlarının söylediğine göre günümüzde, endüstrileşmiş dünyada sokak ve park aydınlatmaları, dış aydınlatmaların %90’ını oluşturuyor. Enerjinin kabaca %2’si Avrupa Birliği’nde sokak ışıkları için kullanılıyor, küreselde ise bu oran %6. Arabaların farları ise araçtaki yakıtın %3’ünün kullanıyor.

Tüm bunların büyük bir enerji kullanmasının yanı sıra ışık kirliliği biyolojik sorunlara da neden oluyor. Işık kirliliği haşeratların odalara girmesine; kaplumbağaların, kurbağaların ve semenderlerin kafasının karışmasına; insanların ve kuşların metabolizmalarının bozulmasına ve çok daha fazlasına sebep oluyor.

Stone’un ekibi “20. yy’daki araba odaklı aydınlatma stratejisi, alternatif yaklaşımlarla değiştirilebilir ve böylece geceleri şehirlerin gökyüzüne biraz daha karanlık getirilebilir” diyor. Burada devreye iki tane varsayımsal senaryo giriyor. Bunlardan birincisi otomatikleştirilmiş araçların yolcularını indirmesi ve daha sonra ışıklandırılmamış bir park alanı bulması. İkincisi ise acil durumlar ve kaçış rampaları hariç otoyollardaki ışıkların kullanılmaması.

Tabii bu iki senaryo da kendi içerisinde birçok sorunla birlikte geliyor. Bunlardan ilk akla gelen şüphesiz ki bu teknolojinin geliştirilmesi ve ışıksız araçların yabani hayatı nasıl etkileyeceği sorusu. Bunun haricinde insanlara ışıksız bir geceyi benimsetmek için sosyal mühendislik de gerekiyor ki sonuçta aydınlatma ile güvenlik iç içe geçmiş durumda.

Stone “Karanlığı pozitif görmek kulağa radikal bir değişiklik gibi gelebilir ancak biraz farklı düşünecek olursak, daha az radikal gelecektir” diyor. Mesela enerji maliyetlerinin azalması, Samanyolu’nu görebilmek, daha az göçmen kuşun ölmesi, insanlardaki sirkadiyen ritim bozukluğunun alması. Muhtemelen birçok insan bunları zaten istiyor.

Kaynak : https://thenextweb.com/syndication/2019/04/27/driverless-cars-could-be-the-answer-to-reducing-light-pollution/
6
5
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
5
1
0
0