Susuzluğun Vücudumuza Verdiği 5 Korkutucu Zarar

51
11
2
0
0
Vücudun susuz kalması (dehidrasyon) susamaktan farklıdır. Dehidrasyon, vücuda giren sıvı miktarının vücudun yitirdiği sıvılardan (özellikle su) az olması halidir ve bu, insan bedeninde oldukça önemli problemlere sebep olabilir.

Vücudumuzun %60’ı sudan oluşur ve öyle ki, vücuttaki her bir hücrenin doğru biçimde işleyebilmesi için suya gereksinimi vardır. Nispeten hafif dehidrasyon hallerinde bir miktar sıvı alarak vücudunuzu normale döndürebilirsiniz. Fakat insan bedeni uzun aralıklarla veya sürekli olarak dehidrasyon durumunda kalırsa, ortaya hayli ciddi sorunlar çıkabilir...

Kalbiniz çok hızlı atmaya başlayabilir.

Vücut susuz kaldığında, kan hacmi ve basıncı düşer. Kan basıncı düşerken de nabız yükselir. Bu ise yorgunluk, baş dönmesi ve göğüste çarpıntıya neden olabilir.
 

Kan basıncınız tehlikeli bir seviyeye düşebilir.

Ağır vakalarda kan basıncı ve hacmi o kadar düşebilir ki, vücut 'hipovolemik şoka' girebilir. Hipovolemik şoka giren vücutta, kalp vücuda yeterli miktarda kan pompalayamadığı için organlar iflas etmeye başlar.
 

Böbrek hastalıklarına yakalanma riskiniz artabilir.

Vücudunuz devamlı susuz kalıyorsa, böbrek taşı riski bir hayli fazladır. Beden susuz kaldığında, böbrekler daha fazla SS tutmaya başladığından idrar için daha az tuvalete gidersiniz. Böbrek taşı oluşumunu tetikleyen unsurlardan birisi de idrarın vücutta yoğunlaşmasıdır. Vücut uzun müddet ve/veya devamlı şekilde susuz kaldığında idrar yolları enfeksiyonları ve böbrek yetmezliği de meydana gelebiliyor.
 

Zihniniz bulanabilir, nöbet geçirebilirsiniz.

Elektrolit, elektrik yüklü mineraller olup en fazla bilinenleri potasyum, kalsiyum ve sodyumdur. Hücreler arasındaki iletişimi sağlayan bu mineralleri beslenme yoluyla alırsınız. Fakat beden susuz kaldığında elektrolit dengesi de etkilenir. Bu dengesizlik de zihin bulanıklığına ve ağır vakalarda nöbet geçirmenize sebep olabilir.
 

Uzun müddet güneşte kalırsanız, kalp krizi geçirebilirsiniz.

Uzun müddet güneşte kaldığınızda ve vücudunuz kendini serinletemediğinde, kalp krizi geçirebilirsiniz. Belirtileri arasında zihin bulanıklığı, baş dönmesi, yüksek nabız ve bilinç kaybı sayılabilir.

Vücudun kendini soğutabilmesi için terlemesi gerekmektedir. Şayet vücut susuz kalmışsa terleyemez ve kendini soğutamaz. Bu da kalp krizini tetikleyebilir.

51
11
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
51
11
2
0
0