Tim Cook, Hong Kong Uygulamasının App Store'dan Neden Kaldırıldığını Açıkladı

14
4
2
1
0
ABD’li teknoloji devi Apple, geçtiğimiz günlerde Hong Kong bölgesindeki polislerin konumunu gösteren “HKmap.live” adlı bir uygulamayı App Store’dan kaldırmıştı. Çalışanlarına bir e-posta gönderen Apple CEO’su Tim Cook, söz konusu uygulamanın neden kaldırıldığına açıklık getirdi.

Çin’in güneydoğusunda bulunan ve 1997 yılından bu yana özerk bir yapıya sahip olan Hong Kong, tarihinin en büyük siyasi ve toplumsal krizlerinden birini yaşıyor. Pekin hükümetinin çıkarmış olduğu iade yasasını protesto etmek için sokağa inen Hong Kong halkı, nisan ayından bu yana güvenlik güçleri ile çatışıyor.

Peki, tüm bu karmaşanın ortasında Apple’ın ne işi var diye sorabilirsiniz. Şöyle ki, Hong Kong’da polislerin nerelerde konumlandığını gösteren “HKmap.live” adlı bir mobil uygulama bulunuyor. Şehirdeki insanların en fazla kullandığı uygulamalardan biri olan “HKmap.live”, protestoların ardından çok daha büyük bir önem kazandı. 

HKmap.live

Apple, polislerin konumunu göstermesi sebebiyle Çin hükümetinin tepkisiyle karşılaşan uygulamayı geçtiğimiz günlerde App Store’dan kaldırma kararı almıştı. Bu hareketiyle büyük tepki toplayan Cupertinolu şirket, HKmap.live’ın neden kaldırıldığı sorusuna açıklık getirdi.

Apple CEO’su Tim Cook, çalışanlara gönderdiği bir e-postada, Hong Kong'un teknolojik suç ve siber güvenlik biriminden güvenilir bilgiler aldıklarını ve polis memurlarının şiddete maruz kalmaması için uygulamanın kaldırıldığını ifade etti. Uygulamanın yaygın bir şekilde kötüye kullanılma potansiyeline sahip olduğunu belirten Cook, App Store’un hizmet şartlarını açık bir şekilde ihlal ettiğini söylüyor. 

hong kong

Cook’un gönderdiği e-postada, uygulamanın polislere zarar vermek için nasıl kullanıldığına dair spesifik örnekler yer almıyor. Apple CEO’sunun ifadelerine cevap veren HKmap.live'nin geliştiricileri, uygulamanın sadece bilgi amaçlı olduğunu ve suç faaliyetlerini teşvik etme gibi bir amaca hizmet etmediğini söylüyor.

Öte yandan uygulamayı daha önce cihazlarına indirenler kullanmaya devam edebilecek. Apple ayrıca, Çin hükümetinin talebi üzerine Quartz uygulamasını da Çin’deki Apple Store’dan kaldırdı. Ünlü haber portalı, Hong Kong'daki protestolarla ilgili özel bir bölüme sahipti. 

Kaynak : https://www.cultofmac.com/658236/hong-kong-map-app-time-cook-apple/
14
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
14
4
2
1
0