Binlerce üye toplayıp insanları, toplamda 1 milyar liraya yakın tutarla dolandıran Çiftlik Bank vakasından sonra yeni bir saadet zinciri de ortaya çıktı. Bu kez ortada ne çiftlik, ne inek ne de yumurta vardı. Kripto paraların gittikçe tercih edilebilir bir yatırım aracı haline geldiğini gören bir grup dolandırıcı, Hipper A.Ş adında bir şirket kurup yeni bir dolandırıcılık projesini hayata geçirmişlerdi.
Türkiye’nin ilk yerli kripto parası olma iddiasıyla tanıtım yapan Turcoin, kripto para yatırımcılarından para toplamaya başladı. Şüpheler artmaya başlayınca Hipper A.Ş. yöneticileri kayıplara karıştı. Şirketten alacaklı olan yatırımcılar ise tesisleri bastılar.
Hipper A.Ş.'nin yüzde 49’luk payına sahip olan ortaklarından Sadun Kaya, tıpkı Çiftlik Bank CEO’su Mehmet aydın gibi yurt dışına kaçtı. Turcoin markasının sahibi olduğu bilinen Anafis A.Ş. şirketinin de Yönetim Kurulu Başkanı olan Kaya dahil, Hipper A.Ş. şirketinin diğer ortaklarına ulaşılamıyor.
Turcoin ile yeni bir saadet zinciri yaratan ekibin 10 ayda 500 milyon TL topladığı belirtiliyor. Şirketin yakın zamanda 22 farklı yöneticisine Mercedes hediye ettiği biliniyordu. 5 milyar dolar ciroya ulaştıklarını ifade eden Sadun Kaya, kaçmadan önce telefon aracılığıyla verdiği bir demeçte Hipper A.Ş. ortakları tarafından kandırıldığını söyledi. Suçu diğer yöneticilere atan Kaya şöyle konuştu:
"Sistemde toplanan paradan benim hesabıma 30 milyon TL geldi. Diğer ortaklar benden habersiz 400 milyon TL toplamış. Şu an herkes suçu bana atmak istiyor. Bana dekont gönderenlere ödeme yapıyorum."
Sadun Kaya'nın daha önce ATV'de katıldığı İş Dünyası programından görüntüler:
Sadun Kaya’ya göre soruşturmayı başlatan Gümrük Bakanlığı olaya dahil olduktan sonra işler karıştı, bu süreçten önce her şey yolunda gidiyordu. Konuyla ilgili olarak Kaya “Bankalar, bakanlık incelemesine paralel hesapları bloke etti. Ödemelerimiz aksadı. Sistem de tıkandı. Oyuna geldim. Bu işten aklanınca kendimi titan ve networking pazarlama ile mücadeleye adayacağım" diyor.
Turcoin, aylar önce Sadun Kaya’nın 25 milyon dolarlık bir madencilik sistemi inşa ettiklerini duyurmasıyla sükse yaratmıştı. Kaya "Biz Turcoin için 30 yıllık bir zaman ayarladık. 1 milyar dolarlık yatırımla başladık" açıklamasıyla dikkatleri üzerine çekmişti. İlerleyen zamanlarda Turcoin, niyeyse hiçbir uluslararası borsaya giremedi.
Kocaeli’de bulunan şirket tesisleri yatırımcılar tarafından basılırken, sosyal medyada tepkiler artmaya başladı. 62 bin TL’lik rakamlarla bile sisteme giriş yapan üyelerin olduğu, söyleniyordu. İnsanlar tıpkı Çiftlik Bank’ta olduğu gibi sorgusuz sualsiz bankalara gidip kredi çektiler.