Twitter, Neden 70 Milyondan Fazla Hesabı Kapattı?

14
3
2
0
0
Popüler sosyal medya platformu Twitter, mayıs ayından bu yana sahte hesap olduğu tespit edilen 70 milyon şüpheli hesabı kapattı. Peki bu hesaplar neden kapatıldı, neye zararı vardı ve nasıl seçildiler?

Twitter üzerindeki sahte hesapların sayısının artması, bazı sosyal medya vakalarının yaşanmasına da yol açıyor. Örneğin sahte hesaplar arttıkça sahte beğenme ve takip etme istatistikleri oluşturulabiliyor. Yalan haberlerin paylaşım sayıları artabiliyor, bu sayede daha fazla insanın dahil olduğu manipülasyon operasyonları yapılyor.  

Twittter, bir süredir sahte hesapları gözüne kestirdiği çalışmalarında mayıs ayından bu yana oldukça hızlı aksiyonlar aldı. Platformun tamamen temizlenmesini amaçlayan şirket, bu hesaplarının çoğunu hizmeti kötüye kullanan troller, uzaktan kontrol edilen botlar şeklinde nitelendirdi.

Bazı uzmanlara göre Twitter, bu temizliği uzun yıllardır göz ardı ediyordu. 2016 yılında ABD’deki seçimlerde Trump’ın algı operasyonunda kullanılan tek platform Facebook da değildi. Twitter’ın da sürece etkisi üzerine açılan davalar hala devam ediyor. Şirket kendisini aklamak için daha da üstün bir efor sarf ediyor. Seçimler konusunda bot hesaplarla yapılan algı yönetimi süreci aynı zamanda İngiltere’deki Brexit oylamalarını da etkiledi. Diğer taraftan dünya üzerindeki diğer seçimlerin -Türkiye dahil- bu konuda ne kadar etki altında kaldığını söylemek zor. Uzmanlar bu konunun muhakkak incelenmesi gerektiği görüşündeler. 

Bir Twittter sözcüsü şirketin bu tavrının yeni bir şey olmadığını söyledi, sürekli yapılan çalışmaların bir parçası olduğunu dile getirdi. 130 milyondan fazla düşük kaliteli ve spam olarak tespit edilen kullanıcı bildirimine sahip olan Twitter, aynı zamanda 142 bin farklı uygulamaya da sınırlama getirdi.

Twitter’daki yaptırımlar önümüzdeki süreçde de devam edeceğe benziyor. Şirketin platformunu güvenilir bir haber kaynağına dönüştürme amacını gerçekleştirmek için daha önünde çok uzun bir yol var.

Kaynak : https://www.bbc.com/news/technology-44682354
14
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
14
3
2
0
0