Uçak ya da Uçuş Korkunuzu Yenmenizi Sağlayacak 6 Gerçek Bilgi

69
9
3
2
2
Bazı insanlar için, uçak yolculuğu günlük yaşamın bir parçası haline gelmişken, bazı insanlar içinse büyük bir endişe ve stres kaynağıdır. Bir uçakta olma düşüncesi bile sizi endişelendiriyor ve soğuk terler dökmenize sebebiyet veriyorsa, bu içerik uçuş korkunuzu yenmenize destek olacak.

Birileri tarafından mutlaka duymuşsunuzdur bu bilgiyi: Bir kişinin araba kazasında ölme ihtimali uçak kazasında ölme ihtimalinden çok daha fazla. Harvard Üniversitesi’nde risk iletişim eğitmeni olan David Ropeik’e göre araba kazasında ölme ihtimaliniz 5,000’de 1 civarında iken, uçak kazasında ölme ihtimaliniz 11,000,000’da 1. Bu ihtimal, size yıldırım çarpma ihtimalinden (13,000’de 1) bile düşük.

Türbülanstan korkuyorsanız, size bunun ölümcül bir kazaya sebebiyet vermeyeceğini açıklamak istiyoruz. Uçağı bir teröristin kaçırma olasılığı ise köpekbalığı tarafından yenilme olasılığından çok daha düşüktür. Ölümcül kazalar elbette meydana geliyor, fakat her uçak kazasının dünyanın neresinde olursa olsun haber olması uçak üreticilerinin çok daha güvenli araçlar üretmesini zorunlu kılıyor. Boeing'in sözcüsü Julie O'Donnell, 50 ve 60'larda her 200.000 uçuşta bir ölümcül kaza meydana geldiğini açıklarken, şimdi ölümcül kazaların sadece iki milyon uçuşta bir kez meydana geldiğini belirtti.

Ticari uçaklar, havayollarına satılmadan önce kapsamlı testlerden geçiyor:

Otomobil şirketleri, araçlarının güvenli olduğunu kanıtlamak için çarpışma testlerinin sonuçlarını reklamlarda kullanabiliyorlar, ancak siz özel olarak aramadıkça uçaklara yapılan zorlu güvenlik testlerini asla göremiyorsunuz. İnternetten uçaklara yapılan testleri izleseniz belki daha güvenli hissedebilirsiniz. Uçaklar havalanmaya hazır hâle gelmeden önce oldukça bol miktarda zorlu testten geçiyor. Uçaklar, kanat esnekliği, sıcaklık ve yükseklik testi, kuyruk sürtünme testi ve fren testi gibi zorlu testlerden geçmeden piyasaya sunulmuyor. Aşağıdaki videodan uçaklara yapılan testleri görebilirsiniz.

Basınç düştüğünde oksijen maskeleri kullanılabilir:

Oksijen maskeleriyle ilgili ortalıkta dolaşan bir şehir efsanesine göre acil oksijen maskeleri hiçbir işe yaramıyor. Bu bilgi doğru değil. Evet, oksijen maskeleri bir oksijen tankına bağlı değiller, fakat tanka bağlı olmamaları çalışmadıkları anlamına gelmiyor. Oksijen sağlama şekli basit bir kimya sayesinde oluyor. Maskeyi yüzünüze geçirirken çektiğiniz lastik, maskenin içindeki aparatı çalıştırarak kimyasal bir tepkime olmasını sağlıyor. Pilot nefes alabileceğiniz bir rakım seviyesine inene kadar oksijen maskeleri gerçekten çok önemli bir işlev yapıyor.

Ticari uçaklar tek bir motorla bile uçabilir ve herhangi bir kaza olmadan piste iniş yapabilir:

Uçakları havada tutan şeyin iki motorunun da sağlıklı bir biçimde çalışması olarak görünebilir, ancak uçak motorlarının birisinin arıza yapması durumunda bile uçak hiçbir sorun yaşamadan uçuşuna devam edip güvenli bir iniş gerçekleştirebilir. Tüm ticari uçaklar bir motorla bile çalışabilecek şekilde tasarlanıyor. Peki, iki motor birden arıza yaparsa? Bu durumda da uçaklar çakılmak yerine iniş yapabilecek bir şekilde havada süzülebilirler ve en az hasarla iniş gerçekleştirebilirler.

Uçaklar sandığınız kadar havasız bir yer değil:

Uçaklardaki havanın yaklaşık yarısı HEPA filtreleriyle saatte 20 ila 30 kez arasında filtreden geçiyor. Diğer yarısı ise dâhili hava besleme sistemleriyle iki veya üç dakikada bir değiştiriliyor. Yani, ofisiniz veya eviniz bir uçaktan daha havasız bir ortam. Mikrop konusunda ise uçaklar diğer dış mekânlardan farklı olarak bir mikrop yoğunluğu içermiyor.

Türbülanslar tehlikeli değildir ve türbülanstan kaçma yolları vardır:

Türbülanslar uçakları baş aşağı çeviremez, itemez, yönünü değiştiremez. Evet, türbülans uçuş konforu açısından hiç hoş bir olay değildir ama korkacak bir şey yok türbülans bir sorun teşkil etmiyor. Pilotların deneyimi türbülanstan kaçmayı kolaylaştırıyor, fakat bu işlemi yaparken uçak çok fazla sarsıldığı için insanlar genellikle endişeye kapılabiliyor. Türbülansı, araba yolculuklarında çukurlara girmek gibi düşünün bu sizi rahatlatacaktır.

Kaynak : https://lifehacker.com/six-airplane-facts-to-cure-your-fear-of-flying-1788654431
69
9
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
69
9
3
2
2