Uçak Yolculuklarında Yapılan Seçimler Neden Bir Servete Mal Oluyor?

17
8
7
2
1
Uçakla seyahat etmek eskisine kıyasla son derece ucuz anca yaptığımız her ek tercih biletimizin ücretini katlıyor.

Ulaşım için hava yolunun tercih edilmesi oranı, her geçen sene tüm dünyada hızla artıyor. Hızlı, güvenli ve rahat olduğu için artık hemen herkesin ilk tercihi olan hava yolunun tek kötü yanı ise hizmetler için istenen ekstra ücretler. Bileti aldıktan sonra koltuk seçiminden SMS ile bilgi almaya kadar her türlü hizmet için ekstra ücret ödeniyor ve bu da hayli can sıkıcı bir durum.

Her ne kadar bilet fiyatları geçmişle kıyaslandığında hayli düşük olsa da aslında durum pek de göründüğü gibi değil. Uçmanın adeta bir lüks olduğu ilk dönemlerde fiyatların çok yüksek olmasının aslında mantıklı bir sebebi vardı. Uçak bileti almak demek, gittiğiniz yerde kalacağınız oteli ve yeme-içmenizi de ödemek anlamına geliyordu ve aslında bu bir nevi paketti. 

Ancak sektörde yaşanan bazı değişimlerle birlikte bilet fiyatları düşmeye ve hizmetler yavaş yavaş ayrışmaya başladı. İlk olarak bu otel masrafı gibi hizmetler ayrıştırıldı ve biletlerin fiyatlarında yalnızca havaalanı ve uçak içi hizmetler yer almaya başladı. Uzun süre bu şekilde ilerleyen sistem, özellikle 2008 senesinde birden artan ham petrol fiyatlarıyla birlikte sekteye uğradı.

Artan petrol fiyatlarıyla birlikte, havayolu şirketleri ekonomilerini dengeleyebilmek için bir adım attı ve hizmetleri yeniden ayrıştırmaya başladı. Koltuk seçimi, yemek seçimi, ekstra bagaj, sms ile bilgilendirme derken hemen her hizmetin ücretli hale geldiğini gördük. Dünya genelinde havayolu şirketleri arasında ufak farklılıklar olsa da bu ayrıştırma ve ekstra ücret sistemi tüm şirketlerde görülüyor.

Yani aslında 'uçak biletleri çok ucuzladı artık otobüsten daha kârlı derken çok da doğru bir yorumda bulunmuyoruz çünkü uçak biletleri temelde ucuzlamadı, sadece hizmetler eksildi ve ücretli hale gelerek gördüğünüz ilk bilet fiyatından ayrıştı. Üstelik her geçen gün yeni bir ekstra ücret hizmeti ortaya çıkıyor ve bir de vergiler var.

Gerçi her ne kadar şikayet etsek de genel olarak değerlendirildiğinde hava yolu ile ulaşım hala en mantıklı seçenek. Yalnızca fiyat bakımında değil sağladığı zaman tasarrufu ve konfor açısından da bunu söylemek mümkün ve her sene milyarlarca artan uçak kullanım oranı da bunu doğruluyor.

Kaynak : http://www.businessinsider.com/why-airlines-charge-so-many-fees-to-fly-2018-7?utm_source=feedly&utm_medium=referral
17
8
7
2
1
Emoji İle Tepki Ver
17
8
7
2
1