Uçan Arabaların Önündeki Yeni Engel: Kirlilik

20
3
2
1
0
Michigan Üniversitesi ve Ford tarafından yapılan bir araştırma, temiz elektrik kullanılmadığı sürece 36 kilometre altı mesafelerde elektrikli uçan arabaların kullanılmasının sürdürülebilir olmadığını keşfetti.

Geleceğe Dönüş serisinden Muzaffer İzgü’nün Ökkeş serisine kadar her yerde karşımıza uçan arabalar çıkıyor. İnsanlığın ortak hayalleri arasında uçan arabalar kullanmak var. Ancak uçan arabalar, elektrikli olsalar ve çevreye zarar vermeseler bile belli mesafenin altında kullanıldıklarında çevre için hiç de uygun değiller.

Bu sonucu, endüstrideki genel trendleri inceleyen Michigan Üniversitesi araştırmacıları ve Ford buldu. Araştırmada ağırlık, batarya enerjisi ve kalkış-itiş oranları hesaplandı. Çıkan sonuçlara göre araçları en az 36 kilometrelik mesafe için kullanmadığımız zaman çevreye zararlı oluyorlar.

Elektrikli arabalar, ister uçsun ister yürüsün kendileri sera etkisi yaratacak gazlar yaymıyor. Elektrik üretiminde kullanılan yöntemler ise hala kömüre ve fosil yakıtlara dayandığı için araçlarda kullanılan elektriğin üretiminde bu gazlar ortaya çıkıyor. Uçan otomobillerin kalkışları için gereken enerji nedeniyle de ortaya böyle bir durum çıkıyor.

Bu demek değil ki illa aracınız yerde kalmak zorunda. Ortalama 240 kilometre hızda uçan bir araç, çok daha az enerji kullanarak hızını koruyabileceği için 36 kilometreden sonra çevre ve enerji konusunda artıya geçmiş oluyoruz. Örneğin 4 yolcuyla gerçekleştirilecek 100 kilometrelik bir yolculuk, benzinli araçlara kıyasla %52 daha az emisyon üretiyor. Üstelik yoğun trafik gibi engeller nedeniyle zaman ve enerji harcamak gibi bir durum bu araçlarda olmuyor.

Neyse ki endüstride bu alana yoğun bir ilgi var. Airbus ve Bell hali hazırda çok sayıda yolcu alabilecek uçan taksiler üzerinde çalışıyor. Şu anda uçan arabaların önündeki asıl engeller psikolojik ve kanuni. Henüz yapılmış yasal düzenlemeleri olmayan bu araçların ne kadar kabul görecekleri, fiyatlarının ne olacağı muamma.

Öte yandan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak (güneş enerjisi, rüzgar gibi) enerji üretiyor ve şarj etmekte kullanıyorsanız, bakkala ekmek almaya bile uçan arabayla gitseniz gene de sera gazı salınımına sebep olmazsınız. Elektrik kaynaklarının da temiz hale gelmesiyle birlikte çevre konusunda daha ileri adımlar da atılabilecek.

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/04/10/study-on-flying-car-sustainability/
20
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
20
3
2
1
0