Ücretsiz VPN Servisi Seçmek İçin 5 İşe Yarar Tüyo

20
6
5
1
1
Günümüzde yüzlerce VPN uygulaması ile karşı karşıya kalıyor ve aralarında bir seçim yaparken oldukça zorlanabiliyoruz. Bu yazımızda, sizler için VPN seçimlerinizi yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair beş adet ipucu derledik.

Günümüzde bir VPN araması yaptığımızda karşımıza yüzlerce seçenek çıkabiliyor. Bunun kafa karıştırıcı ve biraz da sinir bozucu bir yönü olduğu konusunda hepimiz hemfikirizdir. Neticede, VPN’ler  birkaç yıl önce hayatımıza girdi ve öncesinde yalnızca teknolojiye ilgili olan kişilerin kullandığı bu platformlar yeni yeni yaygınlaşmaya başladı.

Bugünkü yazımızda, bu seçenekleri biraz daha aza indirgemeniz adına sizlere bir VPN uygulaması tercih ederken dikkat etmeniz gereken beş adet özellikten bahsedeceğiz. Her şeyden önce, ücretsiz VPN uygulamalarında her zaman bir şeylerden ödün vermeniz gerektiğini ve size sağlanan hizmetin, uygulamanın tüm özelliklerini kapsamayacağını göz önünde bulundurun. Bu sebeple daha kapsamlı olan ve ödün vermenizi gerektirmeyen bir hizmet arıyorsanız, ücretli bir VPN uygulamasının çok daha iyi bir seçenek olduğunu söylememizde fayda var.

1. Sunucu sayısı

VPN’leri birbirinden ayırt ederken bakmanız gereken ilk özelliğin uygulama içerisindeki sunucu sayısına bakmak olduğunu söyleyebiliriz. Bir VPN ne kadar fazla sunucu sunuyorsa size yakın olan sunucuyu seçmeniz o kadar kolaylaşacaktır. Konumunuza ne kadar yakın bir sunucu bulursanız o kadar güçlü ve hızlı bir internet bağlantısı sağlayabilirsiniz.

Ücretsiz VPN’ler genelde kullanıcılara yalnızca birkaç sunucu seçeneği sunar. ProtonVPN uygulamasını örnek vermemiz gerekirse, uygulamanın yalnızca üç ülkede sunucusu bulunuyor ancak paralı sürümünü satın aldığınızda 32 ayrı sunucuya erişim sağlayabiliyorsunuz. ProtonVPN ile benzerlik gösteren bir diğer uygulama ise WindScribe. Bu VPN’i ücretsiz kullanmanız durumunda 10 ülkenin sunucusuna erişebilirsiniz. Uygulamanın ücretli sürümü ise 60 ülke ve 110 ayrı şehirde sunucu seçeneği sunuluyor.

2. Gizlilik politikası:

Bir VPN’i gizlilik amacıyla kullandığımız düşünüldüğünde, uygulamaların internet sitelerinde bir gizlilik politikası bulunup bulunmadığına ve uygulamanın bize ait olan herhangi bir veriyi kaydedip kaydetmediğine bakmamız gerekiyor. Ücretsiz olanlar da dâhil olmak üzere çok tercih edilen VPN’lerde gizlilik politikası bulunuyor. İnternet sitelerini biraz karıştırmanız gerekse de VPN tercih ederken, bu özelliği özellikle göz önünde bulundurmanızı öneriyoruz.

İsviçreli yazılımcıların ürünü olan ProtonVPN’in internet sitesinde şöyle bir açıklama bulunuyor: “İsviçre kanunları altında, herhangi bir kullanıcının bağlantı günlüğünü kaydetme zorunluluğumuz bulunmuyor.” ProtonVPN’in bu gizlilik politikası, ücretsiz sürümü için de geçerli. Ancak her VPN uygulaması bu konuda bu kadar şeffaflık sağlamıyor. Bu nedenle gizlilik politikası seçerken dikkatli olmanızda fayda var.

3. Desteklenen platformlar:

Birçok VPN uygulaması, Windows ve macOS işletim sistemlerini desteklese de Android cihazlarına aynı desteği gösteren fazla uygulama bulunmuyor. Özellikle Android’de güvenlik açığının fazla olması nedeniyle, Android kullanıcılarının bu konuda dikkatli olmasını öneriyoruz.

Tarayıcı tabanlı ücretsiz VPN uygulamaları, birçok yönden kullanışlı olabiliyor. SurfEasy adlı uygulama, Opera ile ve ZenMate adlı uygulama da hem Chrome hem de Firefox tarayıcılarıyla uyumluluk gösteriyor. Ayrıca, Opera yakın zaman içerisinde masaüstü tarayıcısı için sunduğu ücretsiz VPN uygulamasını Android platformları için de kullanıma açtı. Bu yaklaşımın tarayıcınızdaki trafiği koruduğunu ancak cihazınızdaki diğer ağ trafiklerini etkilemediğini belirtmekte de fayda var.

4. Aylık veri sınırı:

Birçok VPN uygulaması, kullanabildiğimiz veri miktarını sınırlamayı tercih ediyor. Örnek vermemiz gerekirse, TunnelBear uygulamasının oldukça düşük bir veri sınırı bulunuyor. 500 MB’lık bir veri sağlayan bu uygulama, video izleyen kullanıcıların göz açıp kapayana kadar bitirebileceği bir veri seçeneğiyle geldiğinden birçok kullanıcı tarafından tercih edilmeyebilir.

5. IPv6

VPN uygulamalarında IPv6 bağlantısına bakmak önemlidir. Günümüzde çok tesir etmese de yakın gelecekte çok daha fazla kullanılması beklenen IPv6 teknolojisi, özellikle ücretli VPN uygulamalarında tercih edilmesi gereken şeylerden biri.

Daha yüksek bir veri sınırı tercih edecek kullanıcılar için, Opera’nın tarayıcısına eklediği VPN uygulamasını, ProtonVPN’i ve ZenMate tarayıcı uzantısını öneriyoruz. Bu uygulamaların tümü, ticari olmayan kullanımlar haricinde sınırsız veri seçeneği sunuyor.

Bir VPN uygulaması seçerken dikkat etmeniz gereken özellikleri derlediğimiz yazımızın sonuna geldik. Siz VPN seçerken hangi özelliklere dikkat ediyorsunuz? Fikirlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak : https://www.techradar.com/news/5-things-to-look-for-with-a-free-vpn
20
6
5
1
1
Emoji İle Tepki Ver
20
6
5
1
1