WhatsApp Kurucu Ortağı Brian Acton, Facebook'un Silinmesi Gerektiğini Düşünüyor

19
7
5
5
1
WhatsApp kurucu ortaklarından biri olan ve Facebook'ta yaşadığı anlaşmazlık sonucunda istifa eden Brian Acton, Facebook'un silinmesi gerektiğini savunmaya devam ettiğini söyledi.

Whatsapp’ın kurucu ortaklarından olan Brian Acton, Wired’ın 25. yılı için düzenlenen etkinliğe katıldı. Acton, konuşması sırasında hâlâ Facebook’u silmemiz gerektiği fikrinin arkasında durduğunu açıkladı ve ‘Önünüzde bir sürü reklam görmek istiyorsanız şehre inin.’ cümlesini kullandı.

Hatırlayacak olursanız Facebook’un Cambridge Analytica skandalı herkes tarafından duyulduğunda ortalık fazlasıyla gerilmişti. Şirket, ABD’deki 2016 seçimlerinin sonuçlarını etkilemek amacıyla siyasi danışmanlık firmasının yanlış kullanılmasına ilişkin açıklama yapmaktan kaçınıyordu. Bu sırada da Brian Acton, popülerleşen #deletefacebook hareketine katılmıştı.

brian acton

Brian Acton, bahsettiğimiz zaman diliminde Facebook’tan uzaklaşalı bir yılı aşmıştı. Acton, 2017 yılında WhatsApp’ın parasal konusunda Mark Zuckerberg ile yaşadığı anlaşmazlık sonucunda istifa etmişti.

Wired’ın zirvesinde bir gazeteci, Acton’a neden hislerini herkese duyurmaya karar verdiğini sordu. Acton, ‘O zamanlar Facebook aleyhine artan baskı vardı. Ben de belki de zamanıdır diye düşündüm.’ şeklinde cevap verdi.

Brian Acton, Facebook’tan ayrıldıktan sonra şirketin aleyhine konuşmalar yapan belki de ilk insandır. Acton ile birlikte Facebook’tan ayrıldıktan sonra şirket aleyhine konuşma yapan bir kişi de Chamath Palihapitiya idi. Chamath, 2017 yılında yaptığı ‘Toplumun işleyişinin dokusunu parçalara ayıran araçlar yarattık.’ açıklamasıyla ortalığı birbirine katmıştı.

facebook şifreleme

Facebook’tan ayrılan Brian Acton, dünya genelinde gazeteciler ve insan hakları avukatları tarafından kullanılan şifreli mesaj uygulaması Signal Foundation’u kurdu. Acton, Wired zirvesinde Zuckerberg’in şifreleme girişimlerine şüpheyle yaklaştığını söyledi ve ekledi:

Eğer böyle bir şeyi yapmak istiyorsa kesinlikle yapar. Ama kendisi ‘fikrimi değiştirin’ olarak bilinen birisi.

Şirket, ABD’deki birçok politikacının da baskısı altında. Politikacılar, Facebook’un şifreleme girişimlerinin ulusal güvenliği tehlikeye atabileceğinden şüpheleniyorlar. Hatta Başsavcı William Bar, Mark Zuckerberg’e şifreleme planlarını durdurmasını söyleyen bir mektup yolladı ve ulusal güvenlik hakkındaki endişelerini anlattı.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/11/8/20955638/whatsapp-brian-acton-facebook-delete-mark-zuckerberg-signal-encryption
19
7
5
5
1
Emoji İle Tepki Ver
19
7
5
5
1