Wi-Fi Sinyalleri, Duvarların Arkasından İnsanları Algılayabiliyor

26
3
1
0
0
Wi-Fi sinyalinin alıcı ile verici arasındaki etkileşimi, araştırmacılara göre civarda yer alan, hatta bir duvarın arkasından geçen insanları algılayabiliyor. Araştırma, ABD’deki Kaliforniya Santa Barbara Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

ABD’de Kaliforniya Santa Barbara Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, Wi-Fi iletişiminde alıcı ile verici arasındaki iletişimin bölgede yer alan insanları fark etmeyi sağlayabileceğini ortaya çıkardı. Araştırmayı yapan isim olan Profesör Yasamin Mostofi’ye göre bu işlem oldukça kolay şekilde gerçekleştiriliyor.

Burada en çok dikkat çeken nokta ise Wi-Fi üzerinden yapılan testlerde, kişinin hareketinin %84 oranında doğru takip edilmesi oldu. Deney katılımcıları bir duvarın arkasında yürüyüş yaptı. 

wifi

Deneylerin hepsi elbette ki aynı ortamda yapılmadı. Farklı alıcı ve vericiler kullanılan deneylerde katılımcılar, farklı duvarların arkasında hareket etti. Başka bir yerde de bağımsız olarak takip edilen kamera görüntüleri, bir algoritma yardımıyla kişi hareketlerinin bilgisayara aktarılmasını sağladı. 

Bir dizi matematiksel fonksiyona göre karşılaştırılan video görüntüleri ile Wi-Fi okumaları arasında büyük bir örtüşme tespit eden araştırmacılar, daha sonra bu verileri karşılıklı simülasyonlara da aktardı. 

wifi

Yapılan çalışma sonucunda Wi-Fi sinyallerinin, duvarın arkasındaki kişinin yürüyüp yürümediğini anlamakta kullanılabileceği ortaya çıktı. Yapılan çalışmalarda toplamda 1.488 farklı Wi-Fi video çifti, sekiz kişi ve üç farklı yapıda duvar kullanıldı. Araştırmanın tüm bulgularının açıklanması ise 22 Ekim’deki MobiCom’da gerçekleştirilecek. 

Aşağıda yer alan videoda, Profesör Yasamin Mostofi’nin kendi sesinden çalışmanın özetini bulabilirsiniz. 

Kaynak : https://www.electronicsweekly.com/news/research-news/wi-fi-signals-enough-identify-people-walk-2019-10/
26
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
26
3
1
0
0