Wi-Fi, WiFi, Wifi, Wi-fi: Hangisi Doğru?

85
13
5
3
2
Wi-Fi, WiFi, Wifi, Wi-fi, bu kelimelerden hangisinin doğru yazım olduğunu merak ediyor musunuz? Bu yazımızda ise bu kelimenin birçok farklı kaynağa göre nasıl yazıldığını ve nasıl doğru kabul edildiğini derledik.

Wi-Fi sözcüğünü nasıl doğru telaffuz ediyorsunuz ve bu önemli mi? Bu konu, sadece teknoloji endüstrisinde değil, haber bürolarında ve dünyadaki tüm baskı alanlarında yıllardır tartışılan bir konu. Bir türlü doğru yazımı bulunamayan bu kelime için pek çok farklı kaynak ve sözlük farklı kullanım şeklini öneriyor. Peki ama hangisini tercih etmek en doğrusu?

Gelin sürekli olarak editörlerin başına bela olan ve her yerde kullanımı farklı olan bu kelimenin doğru yazılışına ya da farklı kaynaklara göre nasıl yazıldığına yakından bakalım.

Dünyaca ünlü sözlükler bu konuda ne diyor?

Wifi Nasıl Yazılır

Öncelikle bir sözlük üreticisi olan Merriam-Webster’ın web sitesinde WiFi kelimesini ararsanız, sizi “Wi-Fi” şeklinde bir yazımın olduğu sayfaya yönlendirir. Ancak onlar da tam emin olmamalı ki tarayıcı sekmesinin site açıklaması bölümünde, “Wi-fi” yazımını kullanıyorlar.

Dünyanın en güvenilir sözlüklerinden olan Oxford Dictionary’nin internet sitesinde bir Wifi araması yaptığımızda ise bize, diğer siteye benzer şekilde “Wi-Fi” kullanımının doğru olduğunu söylüyor. Hatta Merriam Webster’den farklı olarak Oxfor Dictionary, tarayıcı sekmesinde de aynı şekilde “Wi-Fi” yazımını tercih ediyorlar.

Wi-Fi Alliance, PC Mag, Microsoft Word ve Google’da “Wi-Fi” yazımını doğru kabul ediyor:

Wi-Fi Alliance

Wi-Fi Alliance, kelimenin nasıl yazılması gerektiğini doğrulamak için bakabileceğimiz başka bir yer. Resmî web sitelerinde yazana göre Wi-Fi Alliance, “Wi-Fi'yi dünyanın en değerli ve yaygın olarak kullanılan teknolojilerinden biri yapmak için özenle çalıştı”. Ayrıca kelimenin yazılışı olarak “Wi-Fi” yazımını sitelerinin her yerinde kullanıyorlar.

Daha fazla kanıt aramak için PC Mag’e baktığımızda ise onlar, çevrimiçi ansiklopedilerinde “Wi-Fi” yazım kuralını kullanıyorlar. Google'da “wifi nasıl yazılır?” diye bir arama yaptığımızda ise yine benzer şekilde “Wi-Fi” cevabını en popüler cevap olarak veriyor.

Microsoft Word'de yazım denetimi kullanıyorsanız ve yanlış yazılmış sözcüklerin altındaki kırmızı çizgilerden kurtulmak istiyorsanız, “Wi-Fi” yazımını kullanmak zorundasınız. Eğer bir SEO araştırması yapıyorsanız da Google Trends, “WiFi”' yazımını en iyi seçenek olarak gösteriyor

App Stylebook, “WiFi” yazımının doğru olduğunu söylüyor:

Wifi Kelimesinin Doğru Yazımı

Çoğu insan, kelimeyi söylerken ve internette wifi araması yaparken “W” ve “F” harflerini büyük harflerle yazma eğilimde. İddialara göre Amerikan gazete ve habercilerinin kullandığı kılavuz olan App Stylebook, bu kolaylığı kabul etti ve “WiFi” yazımını, kelimenin kabul edilebilir bir yazımı olarak listeledi. Tabii ki App Stylebook'a bir aboneliğimiz bulunmadığı için bu, yalnızca bir iddiadan ibaret.

“Şeyler”in değiştiği bir dünyada araya kısa bir tire (-) koymak uzun bir süre olabilir. Hatta bu konuda App Stylebook, 2011 yılında #ACES2011 kapsamında, “e-posta” kelimesinin yazımını değiştirmiş, aradan tireyi atarak “eposta” yazımını doğru kabul etmişti. Bu da, iddiaların doğruluğunu bir nebze olsun arttırıyor.

Buradan yola çıkarak App Stylebook’un ve Google Trends’in önerdiği “WiFi” şeklindeki yazımın doğru olduğunu söyleyebiliriz. Ancak “Wi-Fi” da pek çok siteye göre kabul edilebilir bir yazım şekli, yani her iki yazımı şeklini de kullanabilirsiniz.

Kaynak : https://www.tourtech.com/2019/01/how-do-you-spell-wifi/
85
13
5
3
2
Emoji İle Tepki Ver
85
13
5
3
2