Yararlı Sandığımız Diş Macunlarının Aslında Bağırsak Düşmanı Olduğunu Biliyor muydunuz?

53
22
12
11
5
Tahmin edersiniz ki söz konusu dişler olduğunda birçok kişi konuya ayrı bir özen gösteriyor. İlk intibada büyük öneme sahip olan dişlerimizi günde birkaç defa bol diş macunu ile temizlemeye çalışıyoruz. Peki ya diş macunlarının bağırsaklarımıza zarar verdiğini biliyor musunuz?

Ağız ve diş bakımımız hem dış görünüşümüz hem de sağlımız açısından ayrı bir önem taşıyor. Bu noktada günde birkaç defa fırçaladığımız dişlerimizi elbette ki özelliklerini ve kokusunu beğendiğimiz diş macunlarını kullanarak temizliyoruz. Ancak bu temizlik amaçlı kullandığımız ferahlatıcı macunlar, içerisinde bulundurdukları triklosan nedeniyle tehlike saçıyor. Antimikrobiyal bir madde olan triklosan, sadece diş macunlarının içine ilişmekle de sınırlı kalmayarak, günlük olarak kullandığımız binlerce ürünün içerisinde de varlığını koruyor.

Örnekleri çoğaltılabilecek olsa da triklosan çoğunlukla el sabunları, diş macunları, duş jelleri, mutfak gereçleri ve hatta bazı oyuncaklarda bile kullanılıyor. Bu noktada konuyu derinlemesine ele alan bilim insanları bu bileşiğin, bağırsaklarda ciddi iltihaplanmalara sebep olduğunu saptadılar. Tek yan etkisi bağırsak iltihaplanmasıyla da kalmayan bu durum, yaygın olarak görülen birçok hastalığın temeli olup, elini kolon kanserine kadar da uzatabiliyor.

Her konuda olduğu gibi bu konuda da ilk deneyler fareler üzerinde uygulandı ve triklosanın yan etkileri incelendi. Kolon iltihaplanması ve kolon kanseri ile karşı karşıya kalan fareler ise bilim insanlarının bu bileşik üzerindeki iddialarını doğruladı.

Öte yandan deneye tabi tutulan bazı farelerde; rektal kanama, ishal, karın ağrısı, karın spazmı ve tümör büyümesi görüldü. Yani bileşik öldürmese bile süründürdü desek sanıyorum ki yanlış olmaz. Ancak günlük hayatta kullandığımız bu maddelere bağlılığımız öylesine fazla ki, içerisinde bizi derinden etkileyecek şeyler olsa dahi kullanmayı kesemiyoruz. Bu noktada ise yapılması gereken en önemli şey insanların bu konu hakkında bilinçlenmesi ve doğal ürünlere yönelmesidir.

53
22
12
11
5
Emoji İle Tepki Ver
53
22
12
11
5