YouTube, İçerik Oluşturuculara Yeni Gelir Kaynağı Olacak Özelliklerini Duyurdu

19
6
3
1
1
VidCon'da önemli açıklamalarda bulunan YouTube, içerik oluşturuculara yeni gelir kaynağı olacak özelliklerini, eğitim odaklı çalma listelerini ve yeni telif hakkı ihlali politikasını duyurdu.

Video içerik oluşturmak son derece zahmetli bir iştir. Bunun farkında olan YouTube, içerik üreticilere yeni para kazanma yolları sunarak emeklerinin karşılığını almalarını sağlamak istiyor. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde düzenlenen VidCon etkinliğinde son derece önemli duyurular gerçekleştiren YouTube, platformundaki eğitim odaklı içerikleri artıracak Süper Etiketler ve Öğrenim Çalma Listesi özelliklerini duyurdu. Süper Etiket özelliği, mevcut para kazanma özelliği olan Süper Sohbet’i tamamlama amacı güdüyor.

Süper Sohbet özelliği, bir YouTube canlı yayını sırasında izleyicilerin, para karşılığında yorumlarını öne çıkarmalarına yardımcı oluyor. YouTube’un açıklamasına göre Süper Sohbet, yaklaşık 20 bin YouTube kanalının bir numaralı gelir kaynağı durumunda ve şu ana kadar 90 binden fazla kanal, Süper sohbet özelliği sayesinde gelir elde etmeyi başardı. Bununla birlikte yine YouTube’un açıklamasına göre bazı kanallar, Süper Sohbet özelliği ile dakikada 400 dolar gelir elde etmeyi başardılar.

youtube

Süper Etiketler özelliği, Süper Sohbet özelliğini destekleme amacı güdüyor. İzleyiciler, canlı yayın sırasında Süper Etiketler satın alarak yayıncıya duygularını animasyonlar ve görsel içeriklerle belli etme fırsatı yakalayacaklar. YouTube ve yayıncı da bu sayede gelir elde etmiş olacak. Zaman zaman duygularımızı ifade etme konusunda metinlerin yetersiz olduğunu düşünürsek, Süper Etiket özelliğinin Süper Sohbet’i aktif olarak kullanan izleyiciler için de faydalı olacağını söyleyebiliriz.

youtube

Özellikle oyun yayıncılığı konusunda Twitch’i zorlamayı hedefleyen YouTube, abonelik sistemi ile izleyicilerin yayıncıları desteklemesini ve bir takım özel erişimlere sahip olmasını mümkün kılıyordu. Şirket, abonelikler için Twitch abonelik sistemine benzer bir seviye sistemi getiriyor. Böylece yayıncılar, farklı seviyede abonelikler için farklı avantajlar ve farklı fiyat etiketleri belirleyebilecekler. Şu an için daha üst seviyede aboneliğe sahip olmanın ne gibi avantajlar sunacağı bilinmiyor.

youtube

Para kazanma özelliklerinin yanı sıra YouTube, pek çok kullanıcının platformu ‘bir şeyler öğrenmek için’ kullandığını belirtiyor ve öğretici içeriklerin ön plana çıkabilmesi için Öğrenim Çalma Listesi adlı özelliği duyuruyor. Bu özellik ile birlikte öğretici içerikler, daha özel bir çalma listesine sahip olabilecekler ve içerik üreticiler, içeriklerini bölümlere ayırarak izleyiciler için ilgili bölümleri bulmayı kolaylaştırabilecekler. YouTube, söz konusu özellik için ilk olarak Khan Academy, TED-Ed, The Coding Train ve Crash Course gibi birkaç içerik üretici ile ortaklık kurdu.

Son olarak YouTube CPO’su Neal Mohan, şirketin telif hakkı ihlali politikası ile ilgili bir takım değişiklikler gerçekleştirdiklerini duyurdu. Buna göre içerik üreticiler, telif hakkı ihlali iddiası olan bir içerikte YouTube İçerik Oluşturucu Stüdyosu’nun gelişmiş bir versiyonunu kullanarak sadece telif hakkı ihlali olduğu iddia edilen bölümü kaldırabilecekler. Böylece telif hakkının kötüye kullanımının engelleneceği düşünülüyor.

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/07/11/youtube-is-giving-creators-more-ways-to-make-money/
19
6
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
19
6
3
1
1