Birçok kişi DisplayPort’u duymamıştır muhtemelen. HDMI’ın rakibi olan bu DisplayPort, çoğunlukla üst segment monitörlerde, belirli grafik kartlarında ve diğer premium profesyonel teknolojilerde kullanılıyor. DisplayPort’a gelecekte daha fazla cihazda kullanılmasını sağlayacak bir güncelleme geliyor.
2000’lerin başında VGA ve DVI’ın yerini alacağı öngörülen DisplayPort, içerisinde Dell, HP, Lenovo, Oculus, Apple, Nvidia gibi birçok şirketin olduğu VESA grup tarafından destekleniyor. Ancak DisplayPort’u destekleyen birçok şirket, HDMI’yı da destekliyor. Bu iki rakibin görev dağılımına bakıldığında da DisplayPort’a bilgisayarlar ve monitörler düşerken HDMI da televizyon ve eğlenceye odaklanıyor.
Görüntü ve sesi beraber ya da ayrı ayrı taşıması için tasarlanan bu teknolojinin teknik yönleri, Sony, Philips, Maxell ve Lattice gibi elektronik firmaları tarafından geliştiriliyor ve DisplayPort’un 1.0 sürümü 2006 yılının ortalarında sahneye çıkıyor.
10,8 Gpbs bant genişliği sunan DisplayPort’un 1.1 ve 1.1a sürümleri, çıkışını takip eden birkaç yıl içerisinde piyasaya çıktı. 1.2 sürümü 2010 yılında çıkarken DisplayPort 1.3 ve 1.4 de sırasıyla 2014 ve 2016 yıllarında çıkış yaptı. 10 yıllık yaşam ömründe de bant genişliğini üç katına çıkardı.
DisplayPort 2.0 ise normalde 2017 yılında çıkacaktı ancak daha fazla geliştirmek ve HDMI teknolojisinde neler olacağını görmek için çıkış tarihi ötelendi.
DisplayPort 2.0’ın kullanıcısına sunacağı gücü anlatmak gerekirse üç 4K ekranı 90 Hz, iki adet 8K ekranı ise 120 Hz’te çalıştırabilecek. Bu gücü gördükten sonra heveslenen varsa birazcık daha beklemek zorunda; zira içerisinde DisplayPort 2.0 olan donanımların 2020’nin sonlarında çıkması bekleniyor.
Görüntü Kalitenizi Adeta Uçuracak HDMI 2.1 Nedir?
Ayrıca DisplayPort 2.0’ın geriye dönük uyumluluğu da sunacak. Yani yeni DisplayPort teknolojisi, eski DisplayPort teknolojileriyle çalışabilecek. Teknoloji, USB-C ve Thunderbolt 3 desteği de sürmeye devam edecek. Dolayısıyla daha geniş bir kullanım alanı bulması oldukça muhtemel.