Asgari Ücret Pazarlıkları Başladı (İlk Fikir Ayrılığı da Yaşandı)

188
16
7
7
5
Asgari ücret pazarlığında ilk toplantı gerçekleştirildi. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin yer aldığı toplantıda, ilk görüş ayrılığı da yaşandı. İşveren temsilcileri, 2.526 TL'lik teklife çok da sıcak bakmıyor gibi görünüyor.

2019 yılının sonuna yaklaşmamız birlikte tüm Türkiye'nin merakla beklediği görüşmeler başladı. Hükümet, işçi sendikaları ve işveren sendikalarının temsilcilerinin bir araya gelerek başlattıkları görüşmelerin ardından, asgari ücretle çalışan vatandaşların 2020 yılındaki maaşları belli olacak. Şu an 2.020 TL olan asgari ücretle ilgili işçinin umudu yüksek ancak temsilciler ile hükümetin yapacağı pazarlığın nasıl sonlanacağı şu an için bilinmiyor.

Asgari ücret pazarlığında işçi cephesinin temsilcisi Türk-İş, işveren cephesinin temsilcisi TİSK, hükümetin temsilcisi de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı. Bu üç tarafın oluşturduğu "Asgari Ücret Tespit Komisyonu", ilk toplantısını bugün gerçekleştirdi. Ancak pazarlıkların daha ilk gününde, Türk-İş ile TİSK arasında bir fikir ayrılığı ortaya çıktı. İşte detaylar;

"Asgari ücret, geçim ücreti değildir"

Asgari ücret pazarlığı

2020 yılının asgari ücret miktarını belirleyecek olan toplantıların başlamasıyla birlikte Türk-İş, asgari ücretin en az 2.526 TL olması gerektiğini düşünüyor. Ancak TİSK, bu miktara çok da sıcak bakmıyor gibi görünüyor. Çünkü TİSK yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda "Asgari ücret, geçim ücretini değil çalışanlara ödenebilecek en alt rakamı gösterir." ifadeleri kullanıldı.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç tarafından yapılan en alt rakam açıklaması, basında geniş bir yer buldu ve TİSK'in, Türk-İş'in teklifine sıcak bakmadığı yönünde yorumlandı. Sözlerine "Unutulmamalıdır ki işletmelere yansıyan olumsuz gelişmeler çalışanlara da yansıyacaktır." cümlesiyle devam eden Koç, kafaları iyiden iyiye karıştırdı. 

Görünen o ki asgari ücret pazarlığı, her yıl olduğu gibi bu yıl da tarafların karşı karşıya geldiği toplantılarla devam edecek. Ancak elbette bir şekilde orta yol bulunacak ve belirli bir oranda zam yapılacak. Bakalım bu yıl, içerisinde bulunduğumuz ekonomik koşullar asgari ücrete ne denli yansıyacak?

Kaynak : https://www.sondakika.com/haber/haber-asgari-ucret-pazarliklarinda-isci-ve-isveren-12677455/
188
16
7
7
5
Emoji İle Tepki Ver
188
16
7
7
5