Aşırı Yüksek Hızlı 5G ve 6G Anteni, Testleri Başarıyla Geçti

15
6
2
0
0
Saniyeler içerisinde film indirilebilen, yüzlerce cihazın sorunsuz şekilde bağlantı sağlayabildiği bir dünya için en önemli araçlardan biri de bu bağlantıyı sağlayabilecek antenlerdir. Yakın zamanda testleri yapılan yüksek hızlı 5G ve 6G anteni, testlerde başarılı oldu.

5G ile ilgili olarak en temel problem antenlerin çalışma mesafesidir. En hızlı 5G bağlantıları sadece en kısa mesafelerde mümkün oluyor. Eindhoven Teknoloji Üniversitesi (TU/e) tarafından geliştirilen yeni anten ise 5G ve 6G için uzun mesafe iletişimin yolunu açıyor. 

Yeni nesil kablosuz ağlar olan 5G’nin ticari olarak çıkışının 2020 yılını bulması beklenirken, ülkemizde de 2023 yılına kadar 5G’ye geçilmesi planlanıyor. İlk başta 4G’den biraz daha hızlı çalışacak olan sistemler zamanla frekansın yükselmesiyle birlikte daha da hızlı hale gelecek. Kapasite bir noktada 4G teknolojisinin 100 katına çıkacak.

5g ve 6g anteni

Hızdaki artış da iletişim kanallarının bu iletişime göre olmasını gerektirecek. 80 GHz gibi yüksek frekansların kullanılacağı bu sistemlerin uzun mesafede de aynı performansı vermesi için çalışmalar yapılması gerekmekte. 

TU/e’nin yaptığı çalışmalar da bu duruma odaklanıyor. Bunu gerçekleştirmek için de elektronik olarak kontrol edilen antenlerden oluşan bir dizilim kullanıyorlar. Böylece sinyaller gerekli doğrultuda hızlandırılarak gönderilebiliyor. Ayrıca sinyalleri odaklayıp güçlendirmeye yarayan çanak antenler de sistemin bir parçası haline getiriliyor.

6g

Antenler şu anda ne yazık ki ticari kullanıma hazır değil. En azından araştırmacıların elinde çalışan bir prototip bulunuyor. MaxWaves adlı sistemin kurucularından olan araştırmacı Ronis Maximidis, yapılan testlerle ilgili olarak yaptığı açıklamada “Bu testle, uzun mesafe konseptimizin laboratuvar dışında da çalıştığını gösterdik. Bir sonraki adım bir prototip oluşturmak. Hedefimiz ise bütün dünyaya, en uzak noktalara bile 5G ve 6G bağlantı götürmek” diye konuştu. Demoyu aşağıda izleyebilirsiniz.

Kaynak : https://techxplore.com/news/2019-11-antenna-technology-extremely-fast-5g.html
15
6
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
15
6
2
0
0