ABD’de Çok Tartışılacak İnsandan Gübre Yapılması Teklifi Kabul Edildi

37
20
8
7
2
ABD’nin Washington eyaletinde yeni kabul edilen bir kanuna göre, isteyen kişilerin bedenleri ölümden sonra gübre haline getirilebilecek. Eyaletin Demokrat Valisi Jay Inslee tasarıyı imzaladı.

ABD’nin Washington eyaleti, insan gübreleme adlı yönteme izin veren ilk eyalet olarak tarihe geçti. Bu yöntemde ölen kişilerin bedenleri gübre haline getirilerek kullanılıyor.

Teklif, geçen ay eyalet meclisinden geçmişti. Eyalet Valisi Jay Inslee bu tasarıyı imzaladı, böylece insan gübreleme yasalaşmış oldu.

İnsan gübreleme yöntemi, özellikle ABD toplumunda sık sık kullanılan yakma yönteminden daha çevreci bir alternatif olarak öne sürülüyor. Yöntem yanlıları, bu sayede mezar yeri konusunda sıkıntı yaşayan bölgelerin de çevreci bir çözüme kavuşacağını söylüyor. İşlem sonunda elde edilen toprak, ölen kişinin yakınlarına teslim edilecek ve bu toprak, bitki yetiştirmekte kullanılabilecek.

Eşkiya filmindeki “Şimdi sen öleceksin, toprak olacaksın, o toprakta bir çiçek yetişecek” repliğini hatırlatan bu yöntem için lobi yapan kişiler, insan gübrelemenin daha sürdürülebilir olduğunu öne sürüyor. Lobi faaliyeti yöneten kişilerden olan Katrina Spade, “İnsan bedeninin ‘yeniden kullanımı’ mumyalamaya, gömme ya da yakmaya göre daha doğal, güvenli ve sürdürülebilir bir seçenek. Ayrıca karbon emisyonu ve arazi kullanımında büyük tasarruf sağlayabilir” görüşünü savunuyor.

Bu yöntemde cesetler, içi kaba yonca, odun yongası ve saz dolu bir konteyner içinde yaklaşık bir ay boyunca bekletiliyor. Bu süreçte çözünen ceset, iki el arabası dolusu toprağa dönüşüyor.

Bu yöntem İsveç’te yasal, İngiltere’de ise cesedin tabutsuz ya da doğada çözülebilen tabutlarla gömülmesi gibi yöntemlere izin veriliyor. Bizde ise kefen uygulaması var ve cesetler çok kısa sürede toprağa karışıyor. Yöntemin gerçekten işe yarayıp yaramadığı konusunda en uzun ağaçların mezarlıklarda yetişiyor olması, bizlere bir ipucu verebilir.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/dunya-bu-yontemi-tartisiyor-abdde-insan-gubrelemeye-onay-4890574/
37
20
8
7
2
Emoji İle Tepki Ver
37
20
8
7
2