ABD’li Çip Üreticileri, Huawei Yasağının Hafifletilmesi İçin Çalışıyor

20
4
2
2
0
Huawei’nin Amerikalı tedarikçilkeri, Çinli firmaya uygulanan ağır yaptırım ve yasakların hafifletilmesi için gizli gizli lobi faaliyetleri yürütüyor.

Dünya üzerinde yer alan bütün şirketlerin amacı hayatta kalmak ve fırsat bulabilirlerse büyümektir. Bu nedenle de sürekli olarak kendilerine yeni pazarlar ve yeni müşteriler ararlar. ABD’li dev çip üreticileri, yıllardır Çin pazarından müşteri buluyorlar.

Huawei bile ABD Hükümetinin tepkisinden uzak durmaya çalışıp lobi faaliyetleriyle uğraşmazken, çip üreticileri sessiz sedasız lobi faaliyetlerinde bulunuyorlar.

Intel ve Xilinx, Mayıs sonunda Ticaret Bakanlığı ile bir araya gelerek Huawei’nin kara listeye alınması konusunda bir görüşme gerçekleştirmiş. Dünyanın en büyük telekomünikasyon firmasına tedarik yapmanın yasaklanması, en önemli müşterileri arasında Huawei de olan ABD’li üreticilerin de işine gelmiyor. Qualcomm’un da bu konu hakkında Ticaret Bakanlığı ile görüşmeler yaptığı, pek çok kişi tarafından iddia ediliyor.

Çip üreticileri, Huawei’nin akıllı telefon ve bilgisayar sistemlerinin özel bir yapı içermediğini ve 5G modemleri gibi güvenlik tehditi oluşturmadığını savundular. ABD’li şirket yetkilileri, “Bu Huawei’ye yardım etmekle ilgili değil. Amerikan şirketlerinin zarar görmesini engellemekle ilgili.” dedi.

Geçtiğimiz yıl parça tedariğine tam 70 milyar dolar ödeyen Huawei, bu paranın 11 milyar dolarlık kısmını ABD’li üreticilere ödemişti. Qualcomm hala gündelik teknolojiler için parça satabilmeyi amaçlıyor.

Çin’e donanım, yazılım ve hizmet satan Google da lobi faaliyetlerinde bulunan ABD’li markalar arasında yer alıyor. Bu konu, bu ayın başında Huawei Başkanı Liang Hua’nın da gündeminde yer almıştı.

Çin ile ABD arasındaki ticari gerginliğin nasıl sona ereceği belli değil.

Kaynak : https://www.reuters.com/article/us-huawei-tech-usa-lobbying/u-s-chipmakers-quietly-lobby-to-ease-huawei-ban-idUSKCN1TH0VA
20
4
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
20
4
2
2
0