Akıllı Telefon Kamerasıyla Böcekler ve Küçük Şeyler Nasıl Fotoğraflanır?

28
6
3
3
2
Son dönemde makro fotoğrafçılık oldukça dikkat çeken bir alan olarak göze çarpıyor. Akıllı telefonların bu denli geliştiği bir ortamda herkesin makro fotoğraflar çekme şansı bulunuyor.

Son dönemde doğanın gizemlerini ortaya koyan makro fotoğraflar büyük ilgi görüyor. Bu göz alıcı kareleri yakalamak ise her zaman kolay değil. Andrew Hoyle, makro fotoğraflar çekmek için ipuçları paylaştı. 

Hoyle, yaptığı çekimlerde akıllı telefonunu ve bir makro lens kullanıyor. Ortaya çıkardığı kareler ise oldukça dikkat çekici. Özellikle söz konusu böcekler olduğunda sanatçının çektiği kareler inanılmaz oluyor. 

Karşılaştırma olması açısından aşağıda benim kendi Lego sayfam için çektiğim, benzer bir telefonun kullanıldığı ancak ne lens ne de fotoğraflama tekniklerinin kullanılmadığı bir video var:

()

Burada da sanatçının fotoğrafladığı, lens ve makro fotoğraf çekim tekniklerinin hakkı verilen bir fotoğraf yer alıyor:

böcek makro fotoğraf

Hoyle’un paylaştığı, iki çekim arasında kalite farkını yaratan ipuçları ise oldukça basit noktalardan hareketle maksimum verimi almayı sağlıyor.

Makrolens alın

makro lens

Akıllı telefonla makro çekim yapmak için ilk gereken şey bir adet makro lens. Sanatçı, Moment’in akıllı telefonlara özel üretilen 265 dolarlık lensini kullansa da daha uygun fiyatlı, akıllı telefonlara özel üretilen başka lensler de bulunuyor. 

Çekeceğiniz nesneyi bulun

çiçek

Sanatçıya göre makro çekim en çok böceklerde ve çiçeklerde başarılı sonuçlar veriyor. Google’da da makro fotoğraf diye arayınca bir sürü -kelimenin gerçek anlamıyla- çiçek böcek resmi çıkıyor. 

Parklar ve bahçeler bu iş için ideal yerler olarak akla gelse de sanatçının tavsiyesi genel olarak ortamın tamamına değil belli bir kısma odaklanmak yönünde. Yani bir çalının belli bir parçası, bir yerdeki tek bir böcek gibi nesneleri fotoğraflamaya çalışmak daha iyi sonuçlar veriyor.

Ayrıca bu bölgelerin ne nihayetinde bu canlıların yaşadığı alanlar olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bitkilere ya da böceklere zarar vermemeye de azami özen göstermek bu işin doğrusu olacaktır. 

Manuel modda çekim yapın

böcek

Manuel modda çekim yapmanın pek çok avantajı var. Bunlardan ilki, fotoğraf üzerinde oldukça net bir kontrol sağlaması. Ayrıca sanatçıya göre mümkünse fotoğrafları RAW formatında çekmek gerekiyor. Böylece düzenleme yapılacağı zaman işlem çok daha kolay oluyor. 

Odaklanmayı da kendisi belirleyen sanatçı, çekim hızını da 1/125 olarak ayarlamayı tavsiye ediyor. Bu ayarın nedeni ise küçük ölçekte etkisi çok daha bariz olan titremeyi en aza indirebilmek.

Seri çekim kullanın

Sanatçı, çekimlerde zaman zaman cihazın kendi standart kamera ayarlarıyla seri çekim yaptığını söylüyor. Böylece kısa sürede hızla fotoğraflar çekebiliyor. Böylece garip açıda duran ya da hareket eden nesnelerin pek çok fotoğrafını elde etmiş oluyor ve içlerinden en iyisini seçiyor. 

Doğru odaklama çok önemlidir

makro fotoğraf

Fotoğrafçıya göre işin en zor kısmı, fotoğrafı çekilen nesnenin odakta kalmasını sağlamak. Profesyoneller genellikle odak yığınlama diye çevirebileceğimiz bir yöntem kullanıyor. Bu yöntemde odak farklı noktalardayken seri şekilde pek çok fotoğraf çekiliyor ve daha sonra birleştiriliyor. Böylece odak tamamen fotoğraflanan nesnede oluyor. 

Bu yöntemi kullanmak biraz zor ve makinenin tamamen sabit olmasını gerektiriyor. Bu nedenle böcekleri buzdolabına koyup hareketlerini yavaşlatanlar ya da doğrudan ölü böcek kullananlar olduğu belirtiliyor. 

Yanınızda ışık getirin

ışık

Fotoğrafçılığın her türü için doğru ışık ve doğru aydınlatma büyük önem arz ediyor. Bu durum makro fotoğrafçılık için de aynı. Uygun bir ışık kaynağı getirmeniz hem telefonların çektiği görüntülerdeki gürültüyü azaltacaktır hem de fotoğrafladığınız nesnenin renklerini daha canlı gösterecektir. (Elbette küçücük sineğe stadyum spotu tutmamanız gerekiyor).

Etkiyi artırmak için fotoğrafı düzenleyin

karşılaştırma

Normal bir fotoğrafı gerçek bir artistik esere dönüştürmek isteyenler için sanatçının tavsiyesi görseli düzenlemeleri yönünde oluyor. Çok fazla görüntüye zarar vermeden, doğal renkleri ortaya çıkaracak ve ufak düzenlemeler yapmayı sağlayacak işlemler, fotoğrafların kalitesini artırıyor. Hoyle bu iş için Adobe Lightroom gibi programlar öneriyor. 

Kaynak : https://www.cnet.com/how-to/macro-photos-on-your-phone-you-dont-need-a-dslr-to-take-stunning-close-up-nature-shots/
28
6
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
28
6
3
3
2