Akıllı Telefonlarla Entegre Çalışan Mobil Kanser Detektörü Geliştirildi!

4
4
2
1
0
Washington State Üniversitesi'nde geliştirilen detektör, %99 başarı oranıyla kanser hücrelerini tespit edebiliyor.

Apple’ın iPhone ve Apple Watch gibi ürünlerine dair, sağlık sektörüne yönelik çalışmalar yürütmekte olduğu bilinen bir gerçek. Ancak firma bu konuda tek değil. Zira Washington State Üniversitesi'nden Yardımcı Profesör Lei Li ve ekibi, akıllı telefonlarla entegre çalışan, taşınabilir bir kanser detektörü geliştirdi.

Karaciğer, akciğer, prostat, göğüs ve de cilt kanserlerinin teşhisine yol gösteren interlökin-6’yı (hücreler arası iletişim molekülü denebilir basitçe) algılayabilen detektör, vücutta bulunan kimyasalların miktarını ve çeşitlerini analiz eden bir spektrometre ile birlikte çalışıyor.

Spektrometre, genelde metallerin içerdiği elementlerin yüzdelerini ölçmek üzere döküm vb. işlerde kullanılan bir ölçüm cihazı. Ve aslında hal-i hazırda akıllı telefonlarla entegre çalışan ve kullanılmakta olanları da mevcut. Ancak Li ve ekibinin geliştirdikleri ve tek seferde 8 farklı örneği analiz edebilme yeteneğine sahip olan 8 kanallı spektrometre sayesinde, kanser detektörü %99’luk bir başarı oranı ile teşhis yapabiliyor.

Şu anda detektörün tüm akıllı telefonlarla kullanılmasını mümkün kılacak bir standart üzerinde çalışmakta olan ekip, ilk denemeleri ise iPhone 5 kullanarak yapmış.

Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığı hepimizce biliniyor sanırım. İşte, geliştirilen bu cihaz da bu anlamda gerçekten hayati öneme sahip bir teknoloji ürünü olabilir. Yine de biz, kimsenin bu cihaza ihtiyacının olmamasını, hatta aşısının geliştirilerek kanserin, insanlık tarafından tamamen unutulmasını dileriz.

Kaynak : https://9to5mac.com/2016/10/22/iphone-powered-lab-that-detects-cancer/
4
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
4
4
2
1
0