AMD Zen 3 Mimarisinin Tasarımını Tamamladı

19
3
1
1
1
AMD uzun zamandır beklenen Zen 2 işlemcilerini hem son kullanıcı için hem de işletmeler için çıkardı. 3. nesil Ryzen ve 2. nesil Epyc işlemcilerle Intel'in tahtını kökünden sallayan AMD işlemci daha şimdiden Zen 3 tasarım aşamasını bitirmiş.

AMD , geçtiğimiz günlerde Zen 2 mimarisini kullanan sunucu işlemcilerini tanıttı. 2. nesil Epyc işlemcilerin tanıtımı sırasında izleyicilere gösterdiği sunumda AMD, Zen 3 mimarisininin tasarımının tamamlandığını; hatta önümüzdeki uzak yıllarda çıkacak olan Zen 4 mimarisinin tasarım aşamasının başladığını gösteren slaytlar da gösterdi. Bu durum her ne kadar 4. nesil Ryzen işlemcilerin eli kulağında olduğu anlamına gelmese de, AMD işlemci konusunda yavaşlayacak gibi durmuyor.

AMD Zen 3, yüksek ihtimalle Zen 2'nin yeni geçtiği 7 nanometrelik üretim sürecine devam edecek. Bununla birlikte elbette geliştirmeler gerçekleşeceğinden 7nm+ üretimi de görmemiz oldukça olası. Daha verimli üretim, daha yüksek saat hızları ile beraber daha az güç tüketimini beraberinde getireceğinden; zaten çok iyi olan 3. nesil Ryzen'lerin üzerine çok daha büyük iyileştimeler sağlayabilir.

amd zen 3

Pek de yakın olmayan gelecekteki AMD Zen 4 mimarisi ise Zen 3'te olduğundan çok daha muallak. TechPowerUp gibi bazı kaynaklar Zen 4'ün 6 nm'lik üretim sürecine sahip olacağını ve 2021 yılında çıkacağını söylese de bunlara ne kadar güvenebileceğimizi bilmiyoruz.

Bu 6 nanometrelik işleme geçişin AMD işlemci çekirdek sayısını daha ne kadar yukarı çıkarabileceğini düşününce heyecanlanmıyor değiliz. Zira şu anda hali hazırda Ryzen 9 3950X, 16 çekirdek ve 32 thread'e sahipken standart kullanıcının alabileceği üst düzey bir işlemci konumunda. Birkaç yıl önceye kadar serverların kullandığı işlemciler dahi bu kadar çekirdeği sunmuyordu.

AMD , Intel'e üst üste tokat atarak, mavi takımı zora soktuğu için bu durum sektöre rekabeti tekrar geri getirecektir. Bakalım önümüzdeki günlerde Intel tarafında neler göreceğiz? 

Kaynak : https://www.techradar.com/news/amd-zen-3-has-finished-its-design-phase-rumored-to-launch-in-2020
19
3
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
19
3
1
1
1