Şimdi Intel Düşünsün: AMD Epyc Sunucu İşlemcileri Tanıtıldı

17
14
3
1
0
AMD, sunucularda kullanılabilmesi için ürettiği 64 çekirdekli işlemcilerini tanıttı. Özellikleriyle dikkat çeken ve 64 çekirdeğe kadar çıkabilen bu işlemciler oldukça pahalı olmalarıyla da dikkat çekiyor.

AMD CEO’su Lisa Su, yeni üretilecek Zen 2 işlemcileri Computex 2019’da tanıtacağını duyurduğundan bu yana beklenen sunucu işlemcileri sonunda geldi. AMD’nin yeni çiplerinin adı Epyc oldu. Bu çipler, 64 çekirdeğe kadar kullanabiliyor.

64 çekirdekli AMD Epyc, oldukça yüksek bir fiyat etiketine sahip. İşlemcinin fiyatı 6950 dolar olarak açıklandı. İnsanlardan 7000 dolar istemek için ona göre özellikler sunmak gerektiğini bilen AMD, yeni 7nm Zen 2 mimarisinin özelliklerini de sınırlarına kadar zorlamış gibi görünüyor. 3. Nesil Ryzen’lar gibi bu işlemcide de %15 IPC artışı var. Böylece bir önceki jenerasyona kıyasla %80’e kadar daha hızlı çipler karşımıza çıkmış oluyor.

amd-epyc-sunucu-işlemcisi

Sunucu işlemcisi olduğundan dolayı oyun bilgisayarlarında görmeyeceğimiz bu işlemci, çift-CPU ayarında tam 4TB RAM desteği sunuyor ve görece olarak daha az elektrik harcıyor. AMD, Intel ile arasındaki rekabetin sonucunu belirleyecek olan sunucu alanında ciddi bir güç ortaya koymuş oldu. AMD, Google ve Twitter gibi önemli müşterileri de kendi müşterileri arasına katmayı başarmıştı.

Pek çoğumuzun evde sunucusu olmadığını ya da sunucu işiyle alakası olmadığını göz önüne alırsak, bu işlemcinin bize olan katkısı dolaylı yönden olacak. Normal şartlar altında kullanıcılara satılan işlemciler değil, Google, Twitter ve Amazon gibi büyük firmalara satılan işlemciler esas piyasa üstünlüğünü sağlar. AMD Epyc, yıllardır Intel’in domine ettiği bu alanda önemli bir rakip olarak görülüyor.

Firmaların sunucular ve şirketlere yönelik satış için yaşadıkları rekabet de onları daha iyi çipler üretmeye itecektir. Böylece bireysel tüketicilere sunulan işlemciler de gelişecek.

Kaynak : https://www.techradar.com/news/amd-epyc-processors-for-servers-are-here-with-up-to-64-cores
17
14
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
17
14
3
1
0