Apple'ın iOS 13'teki Yazılım Hatalarına Neden Olan 6 Hatalı Yaklaşımı

10
5
2
1
1
David Shayer isimli bir Apple yazılım mühendisi, ABD merkezli teknoloji devinin sorunlarını açıkladı. Mühendis, Apple'ın son işletim sistemleri iOS ve macOS'ta ciddi sorunlar bulunmasının nedenini 6 ana başlığa toplamış durumda.

ABD merkezli teknoloji devi Apple, geçtiğimiz ay düzenlediği bir etkinlikle yeni iPhone serisini, Apple Watch 5'i ve iOS 13 işletim sistemini tanıttı. Ayrıca şirket, yaklaşık 6 ay önce yeni macOS sürümü olan "Catalina"yı da tanıttı. Ancak Apple, 2019 yılında özellikle de yazılımsal anlamda büyük bir başarı gösteremedi. Öyle ki şirket, bu seneki yazılımlarında pek çok sorun yaşadı.

Apple'ın yazılımlarında yer alan sorunlar, şirketin çok kısa bir süre içerisinde büyük güncellemeler yayınlamasına neden oldu. Örneğin tüketiciler şu sıralar, iOS 13'ün "1.3" sürümünü kullanıyorlar. Bu hız, normalde Apple gibi bir teknoloji devinden beklenecek bir durum değildi. Peki Apple, bu yıl neden bu kadar fazla yazılım sorunlarıyla uğraşıyor. Bu sorunun cevabını, 18 yıldır Apple yazılım mühendisi olarak çalışan David Shayer veriyor.

Apple

Shayer'e göre Apple'ın bu yıl yaşadığı sorunlar, 6 ana nedene sahip. Bu nedenlerin hepsi birlikte düşünüldüğünde, Apple'ın nasıl bir kaosun içerisine girdiği açıkça anlaşılabiliyor. Dilerseniz şimdi, Shayer'in açıklamalarının detaylarına bakalım. 

Aynı anda verilen çok sayıda özellik

Shayer'e göre Apple'ın en büyük ve en önemli problemlerinden bir tanesi yeni işletim sistemleriyle birlikte sunulan özellikler. Teknoloji devi, büyük bir iOS yükseltmesinde çok sayıda özelliği aynı anda sunmaya çalışıyor ve bu da bir süre sonra sistemin kilitlenmesine neden oluyor. Ayrıca mühendisler, gecelerini gündüzlerine katıp hatta hafta sonları bile çalışmalarına rağmen yeni özellikleri çoğu zaman yetiştiremiyorlar.

Shayer'e göre Apple'ın, yeni özellikleri bir anda değil, sürümlere yayarak vermesi gerekiyor. Ancak Apple, böyle bir tavrı kesinlikle benimsemiyor. Şirket, her yıl yeni bir iOS işletim sistemi duyuruyor ve yeni sürümler, çok sayıda yeni özelliklere sahip oluyor. Özellikler derinleşip mühendislerin daha çok zaman ayırması gerektiği durumlarda da ortaya iOS 13'te yaşanan sorunlar çıkıyor.

Kilitlenme raporlarının yetersiz kalması

Kilitlenme raporları

Kilitlenme raporları, bütün teknoloji şirketleri için çok büyük bir öneme sahiptir. Bunun nedeni, bu raporların mühendisler tarafından sorunların düzeltilmesi için kullanılabiliyor olması. Şöyle ki; bu raporlar tüketicilerden otomatik olarak alınır ve sisteme iletilir. Sistem, kilitlenme sıklığına göre sorunları sınıflandırır. Tüketicilerin ortak sorunları, bu sınıflandırmalar sayesinde ortaya çıkar ve sorunlar giderilmeye çalışılır.

Tıpkı diğer şirketlerde olduğu gibi Apple da kilitlenme raporlarını ciddiye alıyor ancak ne var ki Apple'ın kilitlenme rapor sistemi, o kadar da iyi çalışmıyor. Şöyle ki Apple'ın kilitlenme raporları tespit edilen sorunların tümünü değil, sadece cihazda çökmeye neden olan sorunları raporluyor. Bu da Apple mühendislerinin işini zorlaştırıyor çünkü mevcut durumda sorunların tespit edilmesi bir hayli zorlaşmış oluyor.

Önemsiz hatalar arka plana atılıyor

Apple

Yazılım sektöründe hatalar olmazsa olmazdır. Kodlamada yapılacak en ufak bir hata, herhangi bir özelliğin çalışmasını engelleyebilir. Ancak yazılımcılar, bu sorunu çözerken ortaya yeni bir sorun çıkartabilirler. Bu yüzden Apple mühendisleri, Alfa ve Beta testlerine geçene kadar mümkün olan tüm sorunları gidermeye çalışırlar. Alfa ve Beta testleri sırasında ise mühendisler, daha çok cihazın kilitlenmesine neden olan sorunları gideriyorlar.

Bu sorunlar, daha çok işletim sistemiyle ilgili önemli sorunlar oluyor. Ancak bu sırada, önemsiz gibi görünen sorunlara dokunulmuyor. Bunun sonucunda da bir süre sonra ufak sorunlar birikip daha büyük bir sorun kümesi haline geliyor. Bu da Apple mühendislerini ciddi anlamda köşeye sıkıştırıyor. 

Bilinen eski sorunlar giderilmiyor

iPhone

Apple, pek çok müşterisinin muzdarip olduğu sorunları giderme konusunda iyi. Ancak kimi zaman ortaya, daha spesifik sorunlar çıkabiliyor. Diyelim ki iPhone'unuzdaki bir sorunu Apple'a bildirdiniz. Apple mühendisleri, bu sorunu incelediler ve ilgili hatanın daha öncesinde de bildirilmiş olduğunu fark ettiler. Bu durumda sorun giderilmiyor. Apple mühendisleri, sorunun önemsiz olduğunu karar verirlerse hata, beklemeye alınıyor.

Eğer sizlerde bu tarz bir hata bildirimi yaptıysanız, hatanın giderilmesi için uzunca bir süre bekleyebilirsiniz. Çünkü bu hatanın giderilmesi için sizin gibi çok sayıda müşterinin geri bildirimde bulunması gerekiyor. Bu durum kimi zaman aylar sürerken, kimi zaman ilgili sorun sonsuza dek giderilmeyebiliyor. İşin aslı Apple, spesifik hataları genelde görmezden geliyor.

Apple, otomatik testleri yeteri kadar kullanmıyor

iPhone

Otomatik testler, yazılım sektörünün son dönemlerde çok fazla ilgi duyduğu özelliklerden bir tanesi. Öyle ki yazılımcılar, bu testler aracılığıyla yazılımlardaki sorunları gün yüzüne çıkartabiliyorlar ve sorunlar giderilebiliyor. Otomatik testler, farklı şekillerde yapılabiliyor; örneğin bir uygulamanın genel performansı veya pil tüketimi bu testler aracılığıyla tespit edilebiliyor.

Ancak Apple, bu konuya çok da önem vermiyor. Öyle ki şirket; bu testi daha çok Safari uygulamasında kullanıyor. Hatta Safari'nin otomatik testleri, uygulamanın pek çok detayının incelenmesine olanak sağlıyor. Ancak Apple, bu özelliği diğer uygulamaları ve işletim sistemleri için çok da önemsemiyor. 

Sistem ve uygulamalar, her geçen gün biraz daha karmaşıklaşıyor

Apple

Teknolojinin sürekli bir gelişim ve değişim sürecinin içerisinde olduğu, herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bunun doğal bir sonucu olarak da üretilen teknolojik ürünler, her geçen gün biraz daha karmaşık bir hal alıyor. Şöyle düşünün; bundan on yıl önce telefonlar, birbirleri ile iletişimlerini kızılötesi ile kuruyorlardı. Bluetooth o dönemler lüks olarak görülüyordu. Ancak artık kızılötesi bağlantı neredeyse kalmadı.

Apple'ın işletim sistemleri ve yazılımları da yüz binlerce kod satırından oluşuyor. Bu kod karmaşası yetmezmiş gibi bir de cihazların birbirleriyle iletişim kurma durumu işin içine giriyor. Hal böyle olunca da sistem bir hayli karmaşık bir hale geliyor. Bu durumun sonucunda ise hataların tespit edilmesi zorlaşıyor ve ürünlerin test edilmesi çok da mümkün olmuyor. 

İşte, bir Apple yazılımcısına göre şirketin ana sorunları bu başlıklardan ibaret. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, teknoloji devinin bu sorunlarının bilincinde olması. Şöyle ki Apple, iOS 13.1'i, daha iOS 13 piyasaya bile sürülmeden önce duyurdu. Dolayısıyla Apple mühendisleri, böyle kısa bir süre içerisinde pek çok sorunu giderdiler ve gidermeye de devam edecekler. Bakalım Apple, ilerleyen dönemlerde ne gibi düzeltmelerle karşımıza çıkacak.

Kaynak : https://tidbits.com/2019/10/21/six-reasons-why-ios-13-and-catalina-are-so-buggy/
10
5
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
10
5
2
1
1